Cum vor italienii să oprească scufundarea Veneţiei
Un studiu publicat în luna martie a arătat că Veneţia se scufundă în mare cu 2 milimetri în fiecare an, iar mai nou, a început să se încline spre est.Datele contrazic un raport oficial întocmit în anii '90, conform căruia procesul scufundare a fost oprit după ce autorităţile au încetat să mai pompeze apă din sol.
Proiectul hidrotehnic MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico), început în anul 2003, presupune construirea a 78 de porţi de admisie pe cele trei canale care alimentează laguna veneţiană. Cea mai mare poartă va măsura 30 de metri în lungime şi 20 de metri înălţime, şi va avea o grosime de 5 metri.
Fiecare poartă va cântări între 250 şi 300 de tone. Pe perioada refluxului, porţile vor fi coborâte pe fundul canalului, iar la flux se vor ridica printr-un procedeu de injectare cu aer comprimat. Porţile pot să reţină un val de 3 metri şi o creştere a nivelului mării de 60 de centimetri. Într-un scenariu în care nivelul mării creşte cu 10 centimetri din cauza încălzirii globale, sistemul MOSE va fi activat de 35 de ori pe an, până în anul 2100.
Proiectul este deja controversat pentru că implică cheltuieli de întreţinere de circa 10 milioane de euro pe an, iar unele organizaţii de mediu au acuzat că va duce la dispariţia unor specii de păsări.