Cursuri de calificare gratuite în industria ospitalității
Începi ca ospătar, dar poți ajunge director de restaurant. Ai nevoie de muncă, perseverență, dar și de ajutorul companiei la care lucrezi. „În manualul de training al grupului City Grill se specifică faptul că orice nou angajat trece printr-o perioadă de pregătire, conform unei matrice structurate pe fiecare post, urmând ca la final să fie evaluat”, se arată într-un comunicat al companiei. Din 2013 este disponibil un curs de vânzări, ca parte esențială a procesului de instruire obligatoriu pentru fiecare angajat cu o vechime mai mică de șase luni.
Un alt proiect început în 2015 a fost organizarea cursurilor de Limba engleză pentru angajații care interacționează cu oaspeții străini. Cursurile sunt structurate pe niveluri diferite, în funcție de postul pe care îl deține angajatul și de nivelul de interacțiune cu oaspeții străini.
“ÎNCREDEREA este una dintre valorile companiei, de aceea noi nu punem niciun angajat să semneze un acord de confidențialitate pentru faptul că îi asigurăm training. Ne dorim ca toți angajații care trec prin aceste sesiuni de pregătire să rămână la noi, dar chiar dacă unii pleacă, ei vor rămâne tot în industrie și, automat, nivelul serviciilor va crește”, a declarat Dragoș Petrescu, CEO al Grupului City Grill. Potrivit lui Dragoș Petrescu, procentul celor care pleacă la un alt loc de muncă, în această industrie, se situează între 25% și 30%, însă în cadrul City Grill procentul a scăzut în ultimii trei ani la 20%.
Ca mecanisme de retenție, sunt folosite programe de motivare precum “Angajatul lunii”, un concurs intern pentru fiecare unitate care are 100-150 de angajați. Cel mai bun angajat al lunii primește un bonus financiar, fotografia îi este postată pe contul de Facebook al Grupului, iar el va purta timp de o lună o insignă cu “Angajatul Nr. 1”. Fiecare “câștigător al lunii” intră în concursul semestrial “Fii cel mai bun dintre cei buni”. O dată pe semestru, un angajat din Bucătărie și unul de pe Salon sunt trimiși un weekend la munte sau la mare, împreună cu familia, toate costurile fiind suportate de companie. De asemenea, pentru nivelul Middle Management (șef de tură și asistent manager) există concursul “Angajatul Anului”, care oferă, pentru câștigător și partenerul său, un sejur de trei zile la Viena.
Cursurile gratuite în cadrul Academiei City Grill
Academia City Grill, un alt proiect al grupului, se află la a treia generație de “Chef’s” care au parcurs cursurile sub îndrumarea lui Dan Tonescu, Training & Development Chef. Durata de pregătire este de patru luni.
“Bucătarul de la Hanu’ Berarilor, de exemplu, a luat prea puțin contact cu creveții sau fructele de mare, dar niciodată nu se știe când se va reloca pe un alt brand. De aceea este necesară această pregătire completă, în cadrul Academiei City Grill”, a declarat Cristian Cristea, Training Manager.
Anul acesta, Grupul City Grill a obținut acreditarea de la Autoritatea Națională pentru Calificări sub tutela M.E.N.C.S și de la Ministerul Muncii pentru formarea profesională în meseriile de Ospătar și Bucătar. Diplomele emise în urma cursurilor și evaluărilor sunt recunoscute în UE.
Un alt proiect este City Grill Internship Program, care este la a doua ediție. În cadrul acestuia tinerii pot să vadă ce înseamnă să lucrezi într-un restaurant și care este specificul fiecărui post din Salon Bucătărie.