Cursuri gratuite de formare profesională în turism și construcții
Obiectivele specifice proiectului sunt informarea, consilierea și formarea profesională a cel puțin 738 de persoane, certificarea a cel puțin 90% dintre acestea și angajarea a minim 100. Peste 70% dintre absolvenții cursului vor beneficia și de servicii de mediere în vederea angajării.
Formarea profesională se va realiza în una dintre următoarele ocupații din sectorul construcțiilor: fierar betonist – montator prefabricate; zugrav – ipsosar – tapetar – vopsitor; constructor pietrar sau, în una dintre următoarele ocupații din domeniul turismului: lucrător hotelier, recepționer, ospătar. Pe lângă cursurile de formare profesională, participanții vor urma și un modul transversal specializat în sănătate și siguranță la locul de muncă, utilizarea calculatorului, limba engleză și aptitudini socio-profesionale în vederea angajării. De asemenea, peste 70 de absolvenți vor efectua vizite de studiu în Spania.
Durata cursurilor de formare profesională este între 360 și 720 de ore, în funcție de specializare, la care se mai adaugă 92 de ore din modulul transversal. Proiectul are o durată de 18 luni și se va desfășura în județele București-Ilfov, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.
Proiectul se adresează exclusiv persoanelor din mediul rural, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistență. O atenție sporită este acordată și femeilor, ele reprezentând mai mult de 50% din grupul țintă al proiectului; creșterea procentului de angajare a acestora susține, în același timp, și Strategia Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. De asemenea, proiectul vizează implicarea șomerilor de lungă durată și a șomerilor tineri.
„Regiunile Sud-Muntenia, Sud-Est și București-Ilfov vizate de proiectul FORTEC cumulează 37% din totalul șomerilor înregistrați în România în anul 2013. Pentru regiunile respective, în turism și construcții este o nevoie stringentă de personal calificat, cu atât mai mult cu cât aceste sectoare au o contribuție însemnată la realizarea produsului intern brut, fiind adevărate motoare de dezvoltare pentru economia națională. Ne propunem ca prin acest proiect să creștem șansele oamenilor la un loc de muncă mai bine plătit și să creștem nivelul economic al populației din zonele rurale”, afirmă Gabriela Popescu, managerul proiectului.
Acest proiect este pus în practică de către Asociația Constructorilor și Promotorilor din România împreună cu doi parteneri naționali – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Industriei Turistice în România și Fundația E-Learning – și un partener transnațional – Planificaciones San Adrian Del Valle S.L. din Spania.