Curtea Constituţională: Liderii sindicali pot fi concediaţi
Prin adoptarea deciziei nr. 814/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 950/22.12.2015 Curtea Constituţională a eliminat un privilegiu legal reglementat în favoarea liderilor sindicali, în detrimentul celorlalţi salariaţi.
“Prevederile anterioare din codul muncii interziceau în mod absolut concedierea salariaţilor cu funcţii eligibile într-un organism sindical, pe durata exercitării mandatului lor, indiferent dacă exista sau nu o legătură între activitatea sindicală desfăşurată şi motivele de concediere aplicabile. Aceste prevederi creau un dublu dezechilibru în raporturile dintre liderii sindicali şi restul salariaților, pe de o parte, şi între raporturile dintre respectivii liderii şi angajator, pe de altă parte, a căror activitate economică era afectată de această interdicţie.” explică Anca Stroiu, avocat senior în cadrul McGregor & Partners.
Prin urmare, liderii sindicali pot fi concediaţi în oricare din situaţiile: arest preventiv, inaptitudine fizică sau psihică, necorespundere profesională sau desființarea locului de muncă.
În continuare însă, nu pot fi concediaţi liderii sindicali pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la membrii sindicali.
Rațiunea pentru care se menține această interdicție de concediere este aceea că retragerea reprezentativității sindicale a liderilor sau tragerea lor la răspundere pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului se va face doar de către sindicatul care i-a desemnat fără implicarea angajatorului ( în aceleași condiții în care a avut loc şi numirea lor).