De ce este depresia boala acestui secol şi cum poţi scăpa de ea
Atunci când antidepresivele eşuează, disperarea ce stă la baza depresiei devine şi mai brutală. Dacă ne-am putea imuniza pe noi şi oamenii dragi împotriva depresiei, ar trebui să stăm la cozi interminabile pentru a primi vaccinul. Nu există imunizare, dar multe cercetări descoperă că există moduri în care ne putem proteja de depresie şi prin care să alinăm orice simptom existent, în special pentru depresia uşoară, până la moderată.
Este vorba despre anumiţi factori care compun un stil de viaţă sănătos iar diferenţa pe care o pot face pentru fiecare dintre noi, depresivi sau nu, este fenomenală. Afirmaţiile ar putea suna extravagante, dar ştiinţa le dovedeşte din nou şi din nou. Dovezile sunt multe prea convingătoare pentru a nu le lua în considerare. Iată care sunt cele şase componente ale unei vieți sănătoase:
1.Ceea ce mâncăm. Să fie îndeajuns de mult Omega 3
Acizii graşi Omega3 sunt vitali pentru construcţia celulelor creierului şi izolarea termică a fibrelor nervoase. Nu este nicio coincidenţă că cele mai mici rate de depresie se află în ţările cu nivelurile cele mai mari de Omega3 din dietă. Suficient de multe cercetări au confirmat legătura dintre Omega3 şi depresie – oamenii cu depresie au niveluri mai scăzute de Omega3 şi prin consumul de Omega3 se reduc simptomele depresiei. Hrănește-te cu alimente bogate în Omega3.
2. Ceea ce gândim
Gândurile influenţează creierul. Un factor de risc demonstrat pentru depresie este ruminaţia – a stărui asupra gândurilor negative iar şi iar. Ruminaţia cauzează schimbări ale creierului la nivel fizic. Atunci când continuăm să ne învârtim asupra gândurilor negative, intră în scenă circuitul de stres al creierului. Pentru a evita sau elimina ruminația, caută compania prietenilor și a apropiaților. S-a dovedit că este la fel de eficientă ca antidepresivele şi mai eficientă decât terapia cognitivă în ameliorarea simptomelor depresiei.
3. Ora dedicată celorlalţi. Petrece-o cu cei care contează
Conform lui Ilardi, atunci când cineva este în depresie, creierul interpretează, din greşeală, acea durere ca pe o infecţie. Apoi încearcă să protejeze persoana trimiţându-i mesaje să se izoleze până trece durerea. Efectele pot fi catastrofice, pentru că izolarea încurajează ruminaţia toxică. Contacul uman este puternic. Poate uşura simptomele depresiei şi să te protejeze împotriva lor.
4. Ceea ce facem. Exerciţiul fizic
Exerciţiul fizic schimbă creierul şi este unul dintre cele mai puţin folosite antidepresive. Creierele noastre nu au fost făcute niciodată pentru stiluri de viaţă sedentare. Oricând suntem activi, neurotransmiţătorii-cheie (incluzând serotonina, neurotransmiţătorul ţintit de antidepresive) încep să lucreze în creier, îmbunătăţind starea, motivaţia şi nivelurile de energie. Cercetări care au comparat efectul antidepresivelor cunoscute (Zoloft) cu efectul exerciţiului fizic asupra depresiei au descoperit că 30 de minute de mers pe jos de trei ori pe săptămână a fost la fel de eficient ca medicaţia. De asmenea, exerciţiul se pare că are o funcţie de protecţie pe care antidepresivele nu o au.
‘Exerciţiul este medicament…Îmbunătăţeşte funcţiile creierului la fel de puternic ca orice medicamentaţie’ – Dr Stephen Ilardi.
5. Îndeajuns de mult soare, în condiţii de siguranţă
Lumina soarelui declanşează o avalanşă de activitate în creierul tău. Face asta prin intermediul unor receptori din retină care sunt conectaţi la circuit adânc înăuntrul creierului şi are grijă de ceasul intern. Acestea sunt circuite care au grijă de somn, apetit şi energie. Pentru milioane de oameni, atunci când zilele devin scurte, lipsa soarelui dezlănţuie haosul în creierele noastre iubitoare de lumină. Cercetările au descoperit că terapia prin lumină este un tratament eficient pentru depresie, având un efect asemănător cu majoritatea medicamentelor antidepresive. Petrece deci minim 15-30 de minute la lumina soarelui în fiecare dimineaţă.
6.Odihna! Timpul pentru un somn
Somnul este unul dintre pilonii de bază în tratarea și combaterea depresiei, legătura dintre aceste două elemente fiind foarte strânsă. Un om obișnuit are nevoie în medie de aproximativ 8 ore – adică 8 ore în fiecare zi. ‘Somnul întrerupt este unul dintre cele mai puternice declanşatoare ale depresiei, şi există dovezi cum că cele mai multe episoade de schimbări de stare sunt precedate de cel puţin câteva săptămâni de nedormit’ – Dr Stephen Ilardi
Pentru un somn bun pregăteşte-ţi dormitorul pentru a induce un somn odihnitor. Asigură-te că este întunecat, redu lumina provenită de la electrocasnice şi electronice cât de mult poţi. Dacă te chinui să adormi, încearcă un duş călduţ înainte de a te pune în pat şi pulverizează puţină lavandă în cameră înainte să te aşezi.
Nu e necsar să suferi de depresie ca să adopți aceste șase elemente de bun simț pentru o viață sănătoasă! Uneori este suficient să îţi asculţi trupul și vocea interioară pentru a reveni foarte rapid la sănătatea trupească, mentală și sufletească după care tânjim toţi.
Eugen Popa este Trainer Personal și Profesional.
Sloganul său este Învață Crește Dăruiește și își împarte timpul între Cursuri, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.