Descoperire istorică făcută în India. A fost găsită cea mai veche plantă fosilizată
Plantă fosilizată. Conform lucrărilor specialiștilor publicate în PloS Biology, fosila este cu 400 de milioane de ani mai veche decât algele roșii fosilizate descoperite până acum.
Acești oameni de știință au descoperit două tipuri de fosile, care seamănă cu o algă roșie, în roci sedimentare, excepțional de bine conservate, la Chitrakoot, în partea centrală a Indiei, informează Agerpres. Una aparține unei plante fibroase și cealaltă — unei plante cărnoase. Această algă roșie nou descoperită era prinsă în formațiuni calcaroase conținute în sedimente de fosforit, vechi de 1,6 miliarde de ani.
"Nu putem fi complet siguri că este vorba de alge roșii pentru specimene atât de de vechi în care nu mai există ADN, dar caracteristicile corespund morfologiei și structurii unei alge roșii", susține Stefan Bengtson, profesor emerit de paleozoologie la Muzeul suedez de istorie naturală, unul dintre coautorii acestei descoperiri.
Plantă fosilizată. Primele urme de viață pe Pământ datează de cel puțin 3,5 miliarde de ani.
Este vorba de organisme unicelulare care, spre deosebire de eucariote, organismele multicelulare (animale, plante, fungi), nu au nucleu.
Mari organisme eucariote multicelulare au devenit frecvente mult mai târziu în istoria planetei, acum aproximativ 600 de milioane de ani, în preajma tranziției spre era fanerozoică, perioadă în care viața este vizibilă.