Destinație: educație!
Cum ar fi să te bucuri de ciripitul păsărilor și zumzetul greierilor chiar în inima metropolei? Sau să vezi păsări pe care de obicei le admiri în programe de pe National Geographic și Animal Planet la doi pași de o stație de metrou? Cum ar fi, mai ales, să înțelegi și să înveți să apreciezi natura, atunci când își revendică locul înapoi în civilizație?
Ar fi – de fapt, e – posibil chiar acum, chiar în București. În Parcul Natural Văcărești a fost deschisă Poteca Biodiversității Urbane, prima infrastructură de vizitare a deltei formate pe ruinele complexului hidrotehnic Văcărești, abandonat după căderea comunismului în România.
Poteca Biodiversității Urbane este un drum amenajat în interiorul Deltei pe o distanță de aproape 3 km, care se parcurge în 90 până la 120 de minute, în funcție de curiozitatea vizitatorului.
Drumul e marcat cu cu panouri informative și permite observarea câtorva centre de atracție (de exemplu, vizuina de vidră sau cuiburile câtorva dintre cele peste 100 de specii de păsări care trăiesc, permanent sau sezonier, în parc). De asemenea, Poteca include și un pavilion acoperit pentru observarea păsărilor („bird-watching” în engleză, o activitate deosebit de populară printre pasionații de ecoturism).
Traseul cuprinde, mai precis, opt zone tematice, care încep la punctul de start (informații generale despre parc, harta traseului), continuă cu observarea diverselor tipuri de păsări, observarea vieții acvatice, a reptilelor, amfibienilor și mamiferelor care trăiesc în ecosistem și culminează cu informații despre vegetația și unicitatea peisajului din Parcul Natural Văcărești.
Asociația Parcul Natural Văcărești, care administrează locul, organizează deja în mod regulat tururi ale parcului. E o destinație ideală pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară, pentru care existența Parcului și a Potecii Biodiversității este o ocazie excelentă să învețe mai mult despre natură, despre protejarea și respectul arătat acesteia.
Informațiile despre tururile organizate prin parc le puteți obține de pe pagina de Facebook a Asociației Parcul Natural Văcărești, unde puteți face și programări pentru aceste tururi. Proiectul Poteca Biodiversității Urbane a fost inițiat și realizat de Asociația Parcul Natural Văcărești, cu sprijinul companiei La Fântâna, prin intermediul Fundației Comunitare București.