Din 15 mai, patronii si politia bat la usa angajatilor aflati in concediu medical
Oficialul a precizat ca persoanele care fac verificarile nu vor avea voie sa intre in casa angajatului, controlul urmand sa se faca “din usa casei”. Potrivit noilor prevederi legale, pacientul care se prezinta la medic pentru a solicita concediu medical va completa o declaratie pe propria raspundere, care va contine numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare si functia pe care o detine la aceasta unitate.
Bolnavului inchipuit i se taie din salariu
In declaratia pe propria raspundere, pacientul semneaza ca este de acord sa anunte angajatorul cu privire la incapacitatea de munca in termen de 24 de ore de la obtinerea certificatului medical, precum si datele medicului, sa indice adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical, nefiind obligatoriu domiciliul din cartea de identitate, sa fie prezent la adresa indicata, cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale si ca poate fi vizitat de persoanele prevazute de lege la adresa indicata intre orele 8-11, 12-17, 18-20 si ca este de acord ca in cazul nerespectarii acestor conditii sa i se sisteze plata indemnizatiei pentru concediul medical.
Intrarea in casa, doar pe semnatura
Potrivit legii, primele cinci zile dintr-un concediu medical sunt platite de angajator, iar restul de Casa de Asigurari de Sanatate, si aceasta institutie avand dreptul de a-i controla pe angajati. “Reprezentantii platitorului, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, se deplaseaza la adresa indicata in declaratia pe propria raspundere si verifica din usa domiciliului daca persoana respectiva este prezenta sau nu. Nu se intra in locuinta pacientului in niciun caz”, a spus ministrul, citat de Mediafax.
Cseke Attila a precizat ca cei care verifica pot fi insotiti de reprezentantii politiei daca se solicita acest lucru. “Este vorba de situatii care implica existenta atingerii ordinii sau linistii publice si pentru a crea inclusiv beneficiarului concediului medical siguranta ca este vorba despre o verificare exercitata de reprezentantii legali”, a explicat ministrul. Intrarea reprezentantilor angajatorului si a politistilor in domiciliul salariatului se va putea face numai cu consimtamantul scris al celor care locuiesc la adresa respectiva.
“Arest la domiciliu”
Masura verificarii acasa a celor aflati in concediu medical a starnit numeroase proteste, Colegiul Medicilor din Romania precizand ca dreptul la concediu nu poate fi transformat in obligatia de arest la domiciliu.
11 concedii medicale in patru luni
In 2006, concediile medicale au reprezenta 3% din bugetul sanatatii, iar in 2009 6%, iar tendinta este in crestere. In primul semestru din 2009, au fost cheltuiti 220 de milioane de lei, iar, in perioada similara din 2010, suma de 255 de milioane de lei.
Ministrul a dat doua exemple de persoane care au beneficiat in mai mult de patru luni jumatate de sase sau 11 concedii medicale. Astfel, o singura persoana a beneficiat de sase concedii medicale din 11 noiembrie 2009 pana in 28 februarie 2010, avand cinci boli diferite, de la bronsita la “episod depresiv”. Intreruperile intre concedii au fost de una sau doua zile, existand in total 71 de zile. De asemenea, o alta persoana a fost de 11 ori in concediu medical, in perioada 23 noiembrie 2009- 9 aprilie 2010, avand cinci boli diferite.