Discriminare la angajare. Experiment social filmat cu camera ascunsă
Experimentul şi-a propus să creeze situaţii de discriminare la care să fie expuse acele persoane care nu se întâlnesc frecvent cu asemenea situaţii. Candidaţii prezenţi la târgul de job-uri au experimentat dezamăgirea tinerilor romi care, nu de puţine ori, atunci când susţin interviuri pentru angajare, sunt judecaţi din prisma etniei.
Ce înseamnă să fii judecat după aparenţe
Andreea Butnaru, Propaganda: ”Propaganda şi ActiveWatch au gândit un târg de job-uri în cadrul agenţiei de publicitate. Ideea a fost simplă: am vrut ca persoanele aparţinând etniei majoritare, cu aspiraţii legitime, majoritatea studenţi, să simtă pe pielea lor ce înseamnă discriminarea; să simtă nemijlocit ceea ce simt, de cele mai multe ori, romii în situaţii fireşti de viaţă sau atunci când încearcă să-şi găsească un loc de muncă. Ne-am propus ca cei care vin la interviu să înţeleagă ce înseamnă să ai un set de argumente care te recomandă pentru un job, iar cel din faţa ta să nu ţină cont de ele, ba mai mult, te judecă după aparenţe, după criterii ce ţin de zona absurdului, fără legatură cu abilităţile tale sau cerinţele postului cum ar fi: culoarea pielii sau a ochilor, sexul, zona de provenienţă (rural / urban), zodia, înălţimea etc.”.
Cum s-a desfăşurat experimentul?
Propaganda a postat anunţuri de angajare şi, în doar o săptămână, agenţia a primit aproximativ 70 de CV-uri. Dintre acestea au fost selectate 27 de persoane care au fost chemate la interviuri. Interviurile s-au desfăşurat într-un cadru obişnuit în asemenea situaţii: participanţii erau invitaţi să se prezinte, interviul decurgea firesc, apoi, la un moment dat, participanţii erau puşi într-o situaţie neobişnuită, absurdă, prin care erau discriminaţi. Puşi în dificultate, lovindu-se de un sistem de gândire bazat pe prejudecăti, participanţii au avut reacţii dintre cele mai diferite. Plaja de emoţii resimţite de candidaţi în faţa discriminării a cuprins reacţii de furie, indignare, de consternare, de revoltă sau de acceptare, de priviri golite de orice conţinut, de ochi cuprinşi de lacrimi.
La finalul interviului, când participanţilor le-a fost desconspirat experimentul, reacţia acestora a fost, în primul rând, de uşurare, în unele cazuri însoţită de lacrimi, ce vorbeau de la sine despre o puternică încărcătura emoţională resimţită în timpul interviului.
Care este concluzia după acest experiment?
Discriminarea, judecarea după un set de idei preconcepute, afectează din temelii structura unui individ, indiferent din ce patură socială provine, indiferent de aspiraţiile sale sau educaţie. Discriminarea produce frustrare, consternare, lacrimi, durere, dar există situaţii în care cel discriminat îşi acceptă condiţia, crezând că nu îi este permis să se revolte.