Doctorie pentru o cariera academica
Doctorand in Romania
Sorin Psatta, Lector la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si Director al Departamentului Cercetare si Strategie la Graffiti BBDO, este unul dintre putinii profesionisti din industria publicitatii care este inscris, in acest moment, la un doctorat in stiintele comunicarii. Experienta lui legata de acest stadiu de dezvoltare profesionala a inceput in anul 2001, cand a dat examen pentru a isi sustine doctoratul.
Admiterea
In anul in care a dat examen, procedura de admitere a constat in sustinerea unui examen oral, pe parcursul caruia comisia de examinatori a verificat nivelul cunostintelor candidatilor si a analizat proiectele de cercetare propuse de acestia. “Nu a fost vorba despre nimic spectaculos, comisia este alcatuita, de obicei, din fostii tai profesori, iar tema discutiei nu ar trebui sa ridice nici o problema candidatului, fiind punctul sau forte. Eu, cel putin, am regretat ca prezentarea mea, cu intrebari cu tot, nu a durat decat vreo jumatate de ora”, povesteste Sorin Psatta.
Desfasurarea
Sorin Psatta spune ca stagiul de doctorat dureaza patru ani, perioada in care sunt fixate o serie de examene si se sustin referate. “Sunt persoane care incheie aceasta faza in 2 ani, existand o perioada minima obligatorie intre examene, in vreme ce altora nu le ajung cei 4 ani”, explica Sorin Psatta. Urmeaza apoi perioada dedicata elaborarii lucrarii de doctorat, care se poate intinde si ea pe vreo trei ani. “Din cate stiu, aceasta structura va fi modificata cat de curand, in sensul scurtarii si intensificarii ei”, adauga Sorin Psatta.
Motive de doctorand
Ce l-a determinat sa urmeze un asemenea tip de pregatire superioara? Directorul de Cercetare si Strategie de la Graffiti povesteste: “Eu am parcurs doua stagii doctorale, primul abandonat in faza dizertatiei finale. Initial, am fost doctorand in psihologie, dorind sa aprofundez zona comunicarii nonverbale. Destinul – care il mai si face pe om cateodata – a vrut insa altceva, pentru ca intalnirea mea cu proaspata, pe atunci, industrie de publicitate mi-a <
Eforturi si rasplata
Un doctorat, afirma Sorin Psatta, presupune eforturi foarte mari pentru un profesionist care are un loc de munca atat de solicitant cum este munca din publicitate. Eforturile vin atat din administrarea timpului, cat si din cea a resurselor. In cariera universitara, spune Sorin Psatta, doctoratul este o etapa obligatorie si necesara. In industria publicitatii nu are, insa, nici o relevanta inca.
Desi doctoratul poate face diferenta intre doi candidati aflati in competitie pentru vreun post important, in Romania, spune Sorin Psatta, acest lucru se intampla indeosebi in institutiile de stat. In ceea ce priveste companiile private, deocamdata se cere doar facultate pentru postul de secretara. In rest, experienta si probele practice sunt decisive.
Sorin Psatta crede ca doctoratul poate actiona ca o forma de pregatire in orice domeniu. “Nevoia de studiu aprofundat se poate manifesta in orice zona”. Citeam undeva ca in Germania anului 2004 exista institute care acorda titlul de doctor in vampirologie. Dupa examene grele. Comunitate stiintifica sa fie, ca doctoranzi se gasesc!”
Opinia specialistului in recrutare
Monica Vrabiescu, General Manager Hill International – Romania, intervieveaza de ani de zile candidati cu un nivel de pregatire peste medie si a avut ocazia de a cunoaste si doctoranzi sau absolventi de doctorat.
Un statut elitist
In opinia Monicai Vrabiescu, doctoratul poate aduce unui profesionist diferite avantaje, cum ar fi: satisfactia profesionala intrinseca, o constiinta a valorii profesionale si apartenenta la un grup de elita, prin aprofundarea domeniului profesional. “Doctoratul poate aduce prestigiu si un anume statut social, avansarea ierarhica sau ocuparea unor functii mai complexe si, ca urmare, venituri mai mari”, este de parere Monica Vrabiescu. “Ca o nota distincta insa, recunoasterea meritelor profesionale si obtinerea titlului de doctor nu fac parte din categoria titlurilor care se dau si apoi se iau – cum sunt cele de presedinte, director, consilier etc.
Cu sau fara doctorat?
Ce isi doresc angajatorii?
Monica Vrabiescu spune ca din ce in ce mai putini dintre candidatii pe care ii intervieveaza au un doctorat. “Pot spune ca, o data cu noile valuri de absolventi, scade numarul celor cu doctorat, se produce o regresie”, afirma ea. De altfel, nici angajatorii nu au cerinta expresa ca un candidat, fie el si pentru pozitii de top, sa aiba aceasta calificare. “Foarte rar am intalnit doctoratul mentionat – si nu neaparat ca o cerinta expresa, ci mai curand adaugat ca mentiune, alaturi de cunostinte aprofundate intr-un domeniu, alaturi de studii superioare si mentinerea cunostintelor la zi”.
Campurile profesionale compatibile cu doctoratul
Ce ii motiveaza insa pe cei care fac un doctorat? “In primul rand”, explica Monica Vrabiescu, “domeniul de activitate impunea pregatirea permanenta, mentinerea cunostintelor la zi si participarea cu studii sau lucrari la diferite conferinte, fiind vorba de candidati din mediul universitar, cercetare sau domeniul medical. De la aceste teze sustinute in conferinte mai este un pas pana la doctorat”. Apoi, spune Monica Vrabiescu, mai este si categoria celor care au urmarit o anumita ascensiune profesionala. Cei mai multi candidati, activau in domenii teoretice, in invatamant sau cercetare.
In ce domenii este insa de preferat o pregatire de acest tip? Monica Vrabiescu spune ca nu exista domenii specifice. Singurul domeniu in care cineva poate realiza un doctorat cu success este cel in care se simte cel mai bine pregatit si in care simte ca are ceva de spus.
Evolutia doctoratului in Romania
In prezent, doctoratul inregistreaza un trend descendent in Romania, afirma Monica Vrabiescu. “Doar dupa ce piata se va dezvolta suficient, se va echilibra si maturiza, doctoratul va reveni ca o forma de diferentiere si apreciere a nivelului profesional, similara cu cea din tarile occidentale”.
Alte forme de pregatire detroneaza in acest moment doctoratul. “Masteratul a inlocuit si va continua sa suplineasca nevoia de perfectionare, cercetare, studiu aprofundat si dezvoltare a profesionistilor din Romania”, incheie Monica Vrabiescu.