Downshifting – acest mod de viaţă la care visează din ce în ce mai mulţi oameni
Editura Polirom a desemnat câștigătorul în cadrul Concursului de Debut, ediția 2017. Deși au fost depuse 122 de manuscrise la secțiunea proză și 73 de manuscrise la secțiunea poezie, numai romanul ,,Downshifting. – un pas inapoi’’ de Alexandru Done a reușit să obțină Premiul de Debut și urmează să fie publicat la Editura Polirom.
Romanul de debut,,,Downshifting – un pas inapoi’’ de Alexandru Done, este un roman de ficțiune ce dezvoltă într-un mod suprinzător câteva teme actuale, după cum afirmă și Mădălina Ghiu, coordonator colecții literatura română: „Downshifting-ul – acest mod de viaţă la care visează din ce în ce mai mulţi oameni, care, cu trecerea anilor, realizează că au avut visuri şi idealuri de acum spulberate în vârtejul luptei lor cotidiene pentru existenţă – este o temă foarte generoasă pentru o operă de ficţiune. Iar dacă autorul ei este şi foarte inspirat şi reuşeşte să recompună o lume pe care doar jocul unei fantezii dezlănţuite o poate crea, atunci cartea rezultată are toate şansele să ocupe primul loc, chiar şi într-o competiţie la care participă alte 121 de manuscrise. “Downshifting – un pas înapoi” de Alexandru Done întruneşte toate calităţile unui roman de succes şi merită pe deplin cei mai buni cititori”.
Criza de timp a omului contemporan
Alexandru Done (foto) s-a nascut pe 1 aprilie 1974, în București, și este absolvent al Universității de Arte București, secția Grafică. Artist vizual și senior art director debutează în literatură cu romanul ,,Downshifting – un pas inapoi’’.
Criza de timp a omului contemporan cât și identitățile paralele la care de multe ori acesta e obligat să recurgă sunt temele centrale ale cărții: ,,Am scris Downshifting – un pas înapoi din dorința de a spune câte ceva despre experiența unei generații în contra timp. Generația celor care în anii nouăzeci erau tineri sau foarte tineri, o generație ce a prins contextul tulbure și lipsit de perspective al anilor de după revoluție, când o bună parte dintre tinerii cu aspirații intelectuale sau artistice s-au văzut obligați să își remodeleze traseul social prin soluții de conjunctură, soluții ce multora le-au întarziat proiectele, iar pe alții i-au blocat într-o amânare fără perspectivă.
Pornind de la această observație, cartea evoluează într-o ficțiune barocă, expresie a ineditului peisaj românesc, în care doi prieteni ce formează o echipa de creație de success la o agenție de publicitate, încearcă după ani să-și reconfigureze destinul intelectual”!