După Brexit. Propunere: Regim special de vize de muncă
După cum notează Reuters, liderii mediului de afaceri și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la faptul că o represiune împotriva imigrației din UE ar putea împiedica capacitatea acestora de a găsi personal cu abilitățile necesare.
Băncile internaţionale din Marea Britanie vor crearea unui regim special de vize de muncă, după Brexit, care să permită ca "The City" să rămână unul din principalele centre financiare globale, după cum au indicat două surse din industrie citate de Reuters.
Potrivit surselor, industria cere un aranjament în cadrul căruia personalul internaţional instalat în Marea Britanie pentru mai puţin de şase luni să poată intra şi ieşi din ţară fără a mai trebui să solicite, înainte de călătorie, viză de lucru. (https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-banks-exclusive/exclusive-banks-to-seek-special-exemptions-for-foreign-staff-after-brexit-sources-idUSKBN1IC10F).
Propunerea în acest sens este principala recomandare dintr-un proiect de raport întocmit de TheCityUK, care promovează sectorul britanic al serviciilor financiare, şi de consultanţi de la EY (Ernst&Young). Proiectul urmează să fie anunţat oficial peste zece zile, în cadrul unui eveniment la care ministrul imigraţiei, Caroline Nokes, va susţine un important discurs, menţionează Reuters.
O altă propunere, care ar putea crea controverse potrivit analiștilor, este ca după încheierea perioadei de tranziţie de după Brexit, în 2020, angajaţii europeni şi neeuropeni să fie trataţi la fel de sistemul "îmbunătăţit" de imigraţie. Sectorul financiar se teme că după ieşirea ţării din Uniune cetăţenii UE care vor dori să vină să lucreze în marea Britanie s-ar putea lovi de aceleaşi plafoane inflexibile care îi privesc în acest moment pe cetăţenii din alte ţări.