E mai important să fii în echipa câştigătoare decât să marchezi tu golul
Te laşi dus cu preşul de un bun vorbitor
Vorbeşte mult, nu dă exemple şi ascultă puţin. Eşti în faţa unui vorbitor profesionist, care şi-ar putea masca lipsa de profesionalism cu asta. Într-o societate în care charisma şi comunicarea sunt la rang de artă, îl vei aprecia cu siguranţă şi te vei lăsa sedus. De aceea, ca să nu pici în capcană, mai retează-i elanul de a înşirui lungi fraze întortocheate şi lipsite de conţinut celui pe care vrei să îl angajezi. Cere-i să-ţi spună lucruri concrete.
Îţi angajezi o clonă
Te simţi mai în siguranţă dacă angajezi un om care are acelaşi profil psihologic ca tine, cu siguranţă nu vor exista conflicte. Doar că şedinţele de brainstorming vor deveni deprimante. Dezacordurile sunt cele care fac să avanseze o echipă şi o îmbogăţesc. Angajează persoane de vârste diferite, de diferite origini sociale, cu experienţe profesionale diferite şi ai grijă să ai şi femei şi bărbaţi în echipă.
Ai încredere doar în diplome
Ai îndepărtat candidaţii care nu aveau o diplomă care să ateste studii la o şcoală renumită? E posibil să fi greşit, o diplomă bună nu este întotdeauna garanţia succesului. Mai înainte de a fi uimit de câte şcoli şi cursuri are cel pe care vrei să îl angajezi, gândeşte-te dacă este cel mai bun candidat pentru postul respectiv. Citeşte printre rânduri despre experienţa profesională, ritmul schimbărilor, valorile umane, desigur fără a uita şi de studii.
Angajezi un prieten
Prietenul tău, X-ulescu, are profilul candidatului perfect. Îl poţi angaja, dacă nu există favoritism, iar regulile sunt fixate din start. Atenţie, în timp îţi poţi pierde liberul arbitru şi vei amesteca relaţiile personale cu cele profesionale. Mai mult, nu vei fi capabil să îi dai un feedback negativ angajatului tău. Dacă simţi că nu poţi face faţă, invită-ţi prietenul în oraş şi explică-i acest lucru, va fi mai comod decât la birou.
Nu angajezi un om mai bun decât tine
Iată candidatul perfect! Cu siguranţă va străluci mai mult decât tine şi îţi va lua funcţia. Încearcă să treci peste aceste prejudecăţi, ieşi din cultura concurenţei şi intră în cea a creaţiei. Dacă angajezi un om foarte deştept, toată echipa va fi trasă în sus. Iar cel pe care l-ai angajat nu înseamnă că vrea să îţi ia locul. Joacă în echipă şi gândeşte-te, ca la fotbal, că e mai important să fii în echipa câştigătoare, decât să fii cel care a dat gol.