E timpul să-l cunoaștem. Primul cyborg vine la București la IMWorld 2017
Discuţia va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluţia speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, oferindu-i simţuri suplimentare faţă de cele dobândite la naştere.
Alături de Neil Harbisson, pe scenă principala a IMWorld vor urcă alţi 15 speakeri internaţionali. Printre aceştia se regăsesc:
· Milan Lakhani de la Konica Minolta, al cărui subiect este Transformarea digitală prin lentilele inovaţiei.
· Erik Kruse de la Ericsson va fi protagonistul sesiunii Societatea în reţea – într-o lume conectată, totul e posibil.
· Martijn Aslander, Technology Philosopher, va vorbi despre cum Trăim într-o nouă epoca a Renaşterii.
· Peter Hesseldahl, un futurist şi scriitor de succes, va susţine o sesiune despre The We-economy – Dincolo de logică industrială.
· Grimur Fjeldsted, de la Transform XO, le va poveşti participanţilor la IMWorld despre Transformarea Digitală şi factorul uman.
Artist contemporan şi cyborg activist
Artist contemporan şi cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecţiune rară care constă în incapacitatea de a distinge culorile. Neil şi-a petrecut copilăria şi adolescenţă în Catalonia, Spania, doar în alb şi negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie nu doar de culoare, dar şi de saturaţie, intensitate etc.
Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile şi invizibile, de tip infraroşii şi ultraviolete. Conexiunea la internet a antenei îi permite să primească informaţii despre culori din afara spaţiului terestru, precum şi imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliţii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg şi simte că atât mintea, cât şi trupul sau sunt părţi ale unui tot cibernetic. Din perspectiva să, el nu foloseşte tehnologia, ci afirmă că este tehnologie. Pentru că antena nu este detaşabilă, ci o extensie a corpului sau, Neil Harbisson este recunoscut că cyborg în documentele emise de Marea Britanie.
În 2010, împreună cu Moon Ribas, a fondat Fundaţia Cyborg, o organizaţie internaţională care urmăreşte să promoveze cyborgism-ul că mişcare socială şi artistică.
Pentru a-i asculta pe toţi cei 15 speakeri internaţionali de pe Main Stage, vizitatorii au nevoie de Digital Architect Pass sau oricare dintre cele 3 bilete de pe scenele PRO.
Cea de-a 6-a ediţie Internet&Mobile World va avea loc în 4 şi 5 octombrie, la Romexpo şi va reuni peste 140 de speakeri pe cele 6 scene ale evenimentului.