Economia circulară – un domeniu la care suntem repetenţi
Este un concept mai puţin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioada în Parlamentul European. Aceasta este şi provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie şi materii prime, în care deşeurile rezultate să aibă destinaţii precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirala ciclică a reutilizării
„CIRCULAR“ face parte din seria Conferinţelor Green Report, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
România se află pe locul 6 la nivel european privind cantitatea de deşeuri produsă anual, potrivit celui mai recent studiu Eurostat, din 2014, cu un total de 11 tone de deşeuri generate pe cap de locuitor. Conform Eurostat, un român produce, în medie, puţin sub un kilogram de gunoi menajer pe zi. În prezent, aproximativ 90% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, irosindu-se astfel resurse valoroase.
În 2013, doar 3% din deşeurile municipale au fost reciclate pe teritoriul ţării noastre, în timp ce 97% dintre ele au ajuns la gropile de gunoi. Da, suntem pe ultimul loc în UE. În mai multe rânduri, oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că România nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor. De aici şi până la intrarea României în infringement nu mai este decât un pas. Mai mult, până în anul 2020, ţară noastră trebuie să se alinieze total la legislaţia europeană şi să recicleze 50% dintre deşeurile municipale.
Conferinţa Green Report „CIRCULAR“ se bucură de confirmarea unor nume remarcabile, precum: preşedintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European, Giovanni LA VIA; ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu; preşedintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic a Parlamentului României, Carmen Moldovan; primarul municipiului Oradea şi preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Ilie Bolojan; reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai autorităţilor cu rol în domeniul protecţiei mediului şi ai mediului de business, companiilor generatoare de deşeuri, dar şi ai celor implicate în procesele de salubritate, colectare şi reciclare.
Pentru mai multe detalii, acceasează site-ul www.green-report.ro