Egoismul părinților și consecințele pe care le are asupra dezvoltării copilului. Diminuarea independenței reprezintă un obstacol în calea maturizării
De ce le este greu părinților să își lase copiii să se maturizeze
Faptul că își lasă copilul să fie independent înseamnă pentru părinți confruntarea cu o pierdere. Nu mai sunt la fel de apropiați emoțional, pierd o parte din responsabilitățile avute până atunci, pierd compania copiilor, controlul asupra acțiunilor acestora. Însă, dacă le conștientizează și le acceptă ca pe etape naturale în viața de părinte, toate aceste pierderi pot fi asumate treptat.
Maturizarea copilului. Un factor important care îngreunează procesul de maturizare al copilului este teama părintelui că propriul copil nu este pregătit să fie independent. Părintele nu ia în considerare faptul că „omul din greșeli învațăˮ. Părintele trebuie să învețe să reacționeze adecvat în fața greșelilor sau eșecurilor copilului său.
Cum realizezi că îi diminuezi independența copilului tău?
Ei bine, aceste lucruri le fac părinții într-un fel involuntar. Dacă atunci când își învață copilul să mănânce, să vorbească, să meargă li se pare un proces normal, părinții oferă ajutorul copilului chiar și atunci când nu este cazul. Pentru a-și câștiga încrederea în sine, părintele nu mai trebuie să își ajute copilul în orice face, pentru că sunt lucruri pe care deja le poate face singur, nu mai trebuie să ia decizii în locul copilului pentru că deja este caăabil să exprime singur ceea ce își dorește. Toate aceste stări și multe altele sunt trăite mai intens de mame pentru că acestea petrec mai mult timp cu copiii și îndeplinesc mai multe sarcinicare au legătură cu aceștia.
Cum ajutăm copilul să se maturizeze?
Se aude o vorbă cum că parentingul este arta de a-i pregăti pe copii să fie adulți. Mai bine zis, scopul parentingului ar fi acela ca părintele să demisioneze la un moment dat de la jobul de părinte, cel în care ghidezi, supraveghezi și ajuți copilul să ia decizii.
Maturizarea copilului. Deseori părinții le spun copiilor să se bucure de copilărie cât pot de mult pentru că vor crește mari și vor avea multe de înfruntat în viața de adult. Regretă că ei înșiși nu mai sunt copii și povestesc copiilor cât de bine era să nu ai griji și probleme. Aceste regrete expuse pot face o imagine rea asupra vieții de adult pe care mai devreme sau mai târziu tot o vor afla copiii. Apoi, când cresc, părinții le cer copiilor să se poarte responsabil, ca niște adulți ce sunt…
Părinții trebuie să le arate copiilor și avantajele pe care le aduce maturitatea. Ești liber să faci alegeri, nu trebuie să justifici acțiunile și preferințele tale, ești liber să îți construiești fericirea și să alegi care sunt lucrurile importante pentru tine. Părintele ar trebui să le povestească copiilor și despre împlinirile sale, nu doar despre dificultăți.
Modul în care copiii percep ideea de adult este dictat în mare măsură de cum anume părinții știu să ilustreze această imagine. Dacă cei mici își vad părinții în permanență plângându-se că e greu, că nu le ajung banii, că sunt prea multe responsabilități, copiii ar putea refuza să accepte schimbările care vin inevitabil odată cu trecerea anilor și cu asumarea rolului de adult. Astfel, e foarte important ce mesaje transmitem copiilor cu privire la ce înseamnă a fi adult.
Cum poți evită să devii un părinte care își împiedică propriul copil să se maturizeze
Încurajează autonomia copilului tău de la cele mai mici vârste. Copiii au nevoie să învețe să aibă grijă de ei înșiși de la cele mai mici vârste. Astfel, îți va fi mai ușor la vârste mai mari, când va fi nevoie să îl lași pe copil să ia decizii pentru el însuși.
Maturizarea copilului. Fă diferența dintre comportamentul responsabil și asumarea responsabilității. Copiii se pot purta exemplar atunci când se află sub influența părinților (pentru a evita pedepse, din teama de a-i dezamăgi) pentru ca mai târziu, când se mută de acasă, să facă doar alegeri iresponsabile. Pentru a crește un copil cu adevărat responsabil, este nevoie ca părinții să ofere acestuia libertatea de a face alegeri pe cont propriu și de a se confrunta cu urmările alegerilor lui.
Ai încredere în faptul că ai fost un părinte bun și că ai făcut tot ce ai putut pentru a-l ajuta să crească și să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.
Amintește-ți că a oferi independența copilului tău este un aspect natural al rolului de părinte. Scopul creșterii copilului este ca acesta să devină un adult independent și responsabil.
Pe măsură ce copilul tău se maturizează, caută să construiești o nouă relație cu el, de încredere și respect, de admirație și prietenie, în care rolul tău nu mai este acela de a oferi protecție sau îndrumare, ci doar afecțiune, păreri și sprijin dacă este nevoie.
În cele din urmă, este important să nu uiți că și părinții cresc alături de copii. Pe măsură ce copilul tău evoluează, tu însuți parcurgi diferite etape, fiecare dintre ele cu pierderile și câștigurile specifice. Asumându-ți propria evoluție în rolul de părinte, îți va fi mai ușor să accepți și evoluția copilului tău.