Ești mereu o victimă la job? Suprinzător, e vina ta de cele mai multe ori
Îţi sună cumva familiar? Dacă da, nu eşti singur. Mulţi oameni se simt ca şi cum spre ei vin, din toate părţile, tot felul de cereri, în număr zdrobitor, iar aceste cereri îi fac să fie o victimă a propriilor circumstanţe. Ei consideră că forţele exterioare lor sunt motivul pentru care nu au timp să facă mişcare sau nu pot pleca de la serviciu la o oră rezonabilă sau, în general, motivul pentru care ei se chinuiesc şi depun mari eforturi ca să reuşească să ducă până la capăt tot ceea ce au de făcut.
Uneori există situaţii pe care, într-adevăr, nu le poţi controla – de exemplu, gripa aceea recentă pe care ai contractat-o – dar majoritatea situaţiilor nu sunt în afara puterii tale de a le controla. Şi, chiar dacă pe termen scurt te poţi simţi foarte mulţumit de faptul că poţi da vina pe ceilalţi pentru situaţia ta, atitudinea aceasta faţă de modul în care îţi investeşti timpul va ajunge să te lase, pe termen lung, cu adevărat lipsit de putere.
Atunci când joci rolul de victimă a propriului tău timp, totul în jurul tău are de suferit. Eşti constant nervos şi tensionat în interacţiunile tale cu ceilalţi, fiindcă ţi-e teamă că ei vor să adauge încă un lucru pe lista ta deja împovărătoare cu lucruri de făcut. Fiindcă tu nu crezi că ai fi vreodată în stare să spui „nu”, „da”-ul tău vine dintr-un loc al obligaţiei şi al resentimentului ulterior, nu dintr-un angajament pe care ţi-l iei din toată inima. În felul acesta, nu încerci să îţi faci un plan sau să munceşti mai eficient, fiindcă eşti convins că vei fi nevoit să munceşti tot timpul, indiferent ce s-ar întâmpla. În cele din urmă, vei înceta chiar să mai încerci să faci ceva ca să-ţi îmbunătăţeşti sau să-ţi uşurezi situaţia, fiindcă ai convingerea că, indiferent cât de mult ai încerca şi te-ai strădui, vei da greş sau, pur şi simplu, vei eşua.
Citește și Mitul geniului în IT care abandonează facultatea ca să înceapă o afacere
Oamenii au o abilitate mult mai mare de a-şi influenţa situaţia decât îşi dau ei seama. Dar această revelaţie se produce numai atunci când ei încep să-şi exercite puterea personală în loc să aştepte ca altcineva din jurul lor să se schimbe. Este o stare de lucruri similară celei în care oamenii „îngropaţi în datorii” dau vina pe companiile care le-au emis cardurile de credit, în loc să accepte faptul că ei au avut de ales şi că a fost propria lor alegere atunci când au decis să cheltuiască mai mulţi bani decât aveau de fapt.
Iată trei măsuri practice pe care le poţi lua pentru a te elibera de modul de gândire şi atitudinea tipice unei victime şi pentru a-ţi recăpăta controlul asupra timpului tău:
Observă-ţi reacţiile.
Devino conştient de modul în care reacţionezi atunci când modul în care îţi investeşti timpul ajunge să fie în dezacord cu priorităţile tale. Nu cumva cauţi întotdeauna pe cineva pe care să dai vina? Poate spui ceva de genul: „Şeful meu îmi dă mereu prea multe lucruri de făcut”. Îţi plângi de milă? Adică ai un discurs interior de genul: „Săracul de mine, am mai trecut prin încă o zi stresantă. O să-mi pun o compresă cu gheaţă, ca să mă simt mai bine”. Respingi sfaturile sau sugestiile? De exemplu, spui: „cum îndrăzneşte să-mi sugereze soţia mea că aş putea munci şi altfel, ca să pot ajunge acasă mai devreme?; aşa ceva, pur şi simplu, nu este posibil!”. Spui vreodată „nu” vreunui nou proiect? Stabileşti vreodată graniţe sau limite? Ceri vreodată sprijin altcuiva?
Recunoaşte, cu sinceritate, rolul pe care-l joci.
Înţelege faptul că tu însuţi eşti cel care ia deciziile atunci când se pune problema modului în care îţi investeşti timpul. Da, există anumite situaţii când, pe termen scurt, trebuie pur şi simplu trebuie să faci tot ceea ce trebuie ca să duci o treabă până la capăt. Ar putea fi situaţia în care te apropii de un deadline important, cea în care te apropii de lansarea pe piaţă a unui nou produs sau perioada în care pregăteşti rapoartele anuale. Dar supraîncărcarea nu trebuie să fie ceva obişnuit şi permanent. Nu este vina oricui altcuiva dacă tu ai prea multe de făcut şi nu comunici acest lucru nimănui. Este vina ta.
Angajează-te să atingi stăpânirea de sine.
Indiferent cum te-ai comportat în trecut, acum ai oportunitatea de a te comporta în aşa fel încât viitorul tău să fie diferit. Ia-ţi angajamentul de a te schimba; alege să răspunzi în mod conştient la stimulii şi cerinţele care vin din mediul tău exterior, în loc să accepţi pur şi simplu orice îţi vine în cale.
În loc să devii o victimă, devino stăpân pe situaţie şi pe propriul tău timp.
Lucrul acesta ar putea însemna să exprimi cu voce tare ceea ce simţi şi gândeşti atunci când ţi se pare că altcineva îţi adresează o cerere nerezonabilă. Ţine-ţi la îndemână lista de proiecte de care te ocupi atunci când te duci la şedinţe, astfel încât atunci când este propus un nou proiect să îi poţi evalua importanţa în relaţie cu celelalte angajamente pe care ţi le-ai asumat până atunci. Dacă nu pare să fie în programul tău suficient timp pentru noile sarcini, propune o discuţie despre priorităţi în timpul şedinţei sau adu mai târziu chestiunea în discuţie doar faţă de persoanele care sunt cele mai potrivite pentru a discuta cu ele noile sarcini.
De asemenea, stabileşte nişte reguli şi limite clare, pentru a preveni situaţia în care preiei prea multe sarcini de la alţii. De exemplu, dacă eşti şef şi subordonaţii tăi au obiceiul de a-ţi preda în ultimul moment şi cu multe greşeli materialele şi rapoartele pe care le au de făcut, cere-le să ţi le predea mai devreme. Măsura aceasta îţi permite să le trimiţi înapoi materialele ca să opereze pe ele corecturile necesare, în loc să fii nevoit să le faci singur fiindcă ai un deadline strâns şi „nu mai este timp”.
Citește și Cât de mult au de câştigat şefii când își arată slăbiciunile
În cele din urmă, dacă te afli într-o situaţie în care stabilirea unor limite mai bune nu este posibilă (cum ar fi atunci când eşti într-un job în care trebuie să fii disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7) şi ţi se pare că problemele pe care le ai cu modul în care-ţi investeşti timpul nu pot fi controlate şi rezolvate, s-ar putea să fie nevoie să te gândeşti dacă te afli sau nu în jobul potrivit pentru tine. Chiar există câteva poziţii care nu-ţi vor crea nicicum un stil de viaţă pe care să-l poţi susţine pe termen lung, indiferent ce ai încerca să faci. Nu e nimic rău în faptul că decizi „să ieşi din joc”.
Atunci când îţi asumi responsabilitatea asupra alegerilor pe care le faci atunci când decizi cum să-ţi investeşti timpul, de fapt încetezi să-ţi mai iroseşti energia dând vina pe alţii şi începi să-ţi îndrepţi energia spre nişte reacţii productive faţă de oamenii şi situaţiile din jurul tău. Cu o asemenea nouă concentrare, poţi să ai suficient timp pentru lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine.
(Elizabeth Grace Saunders este autoarea cărţii „How to Invest Your Time Like Money”, ce urmează să fie lansată de editura Harvard Business Review Press în 2015).