Eveniment important la Institutul Cultural Român: Deschiderea oficială a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017
Deschiderea oficială a evenimentului, la care au luat parte reprezentanţi UNESCO, ai Institutului Cultural Român, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, miniştri, personalităţi ale lumii culturale, a avut loc miercuri, 23 august, la Institutul Cultural Român. ICR a fost reprezentat de doamna președinte Liliana Țuroiu (foto), care de altfel a suținut discursul de deschidere a importantului eveniment.
Agenda festivității de deschidere a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017 a inclus discursuri importante, cum ar fi cel al Excelenței Sale doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze, cel al doamnei Daniela Popescu –coordonatorul proiectului din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO,, sau al doamnei Maria-Ekaterini Paspachristopolou-Tzitzikosta, președintele Comisiei Naționale a Republicii Elene pentru UNESCO,
În acest context
Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în noiembrie 2016, o parte din comisarii europeni au redactat o declarație comună în care este subliniată necesitatea lansării unei serii de acțiuni pentru anul 2017, în vederea combaterii tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor. Astfel, Comisia Europeană a dedicat anul 2017, anul eliminării violenței împotriva femeilor.
În acest context, manifestarea face parte din proiectul UNESCO’s Academy of Young Women – The fight against Xenophobia, Extremism and Aggression, propus de Comisia Națională a României pentru UNESCO în august 2016 la Paris şi declarat eligibil pentru implementare în România, în 2017.
Proiectul UNESCO oferă o altă perspectivă și soluții noi pe această temă, împărtășind idei pentru o egalitate de şanse reală pentru toţi, în toate domeniile, inclusiv cel al dezvoltării, având la bază respectul universal pentru toate drepturile omului, economice, sociale, culturale, civile şi politice, respectarea şi protecţia lor universală, ca factor fundamental pentru prevenirea şi eliminarea xenofobiei, extremismului şi agresiunilor de orice fel. Ediţia pilot a Academiei UNESCO a tinerelor femei se concentrează pe trei cursuri de formare, importante pentru demersul acestui eveniment: dorința de a contribui la stabilirea unei societăți bazate pe înțelegere și pe solidaritate, o societate a non-violenței, dialogului, cooperării și păcii.
S-a recuperat întârzierea socială
După cum a subliniat președintele ICR Liliana Țuroiu în discursul său din cadrul Festivității de deschidere de miercuri, Academia UNESCO se va axa în primul rând pe modul de a crea atitudini proactive față de extremism și violență de orice fel, de a crea parteneriate și rețele de solidaritate, de a valoriza diversitatea și solidaritatea umană. „Să vorbești astăzi, în incinta Institutului Cultural Român, despre violență, pare o idee cel puțin atipică. Cultura și violența nu au nimic în comun. Nu se plac. Se resping. Și totuși, despre asta vorbim. Pentru că violența există, faptele și cifrele o atestă, din păcate, și nouă ne trebuie soluții la această problemă. Prima condiție este identificarea problemei, apoi definirea și conștientizarea ei în mediile cele mai diverse. Da – mass-media este de ajutor, da – liderii de opinie vor fi mereu alături de cauze de acest tip, și mai ales da – cultura trebuie să fie o punte prin care violența să fie înlocuită de frumos, discriminarea să lase locul colaborării. Ar putea să pară o simplă fantezie, dar la ICR aceasta este, în fiecare zi, o realitate palpabilă”, a specificat Liliana Țuroiu.
„Lupta împotriva extremismului, a xenofobiei și a agresiunii e o temă esențială a luptei pentru egalitatea femeilor. În ultimii ani, s-au făcut progrese pentru drepturile civice, profesionale, sexuale ale femeilor. Din punct de vedere juridic, se poate spune că femeile sunt egale bărbaților, dar există un decalaj în transpunerea în practică a acestei legi. Obligațiile familiale sunt o piedică, adesea, pentru cariera femeii, care nu își poate exersa întotdeauna drepturile legale din cauza presiunilor morale. Din păcate, violența domestică a continuat să existe în anumite locuri din lume. Trebuie să avem în vedere schimbarea unui vechi model din societate în care bărbatul are întâietate în fața femeii“, a evidențiat în discursul său Excelența Sa, doamna Michèle Ramis (foto), ambasadorul Republicii Franceze. De asemenea, a mai subliniat faptul că “s-au făcut progrese în ceea ce privește drepturile civice, profesionale și sexuale“ și că “s-a recuperat întârzierea socială, iar astăzi se poate spune că femeile sunt egale cu bărbații”. În plus, a adus în discuție un eveniment important care se va desfășura în perioada 1-2 noiembrie la București și anume “Conferința femeilor francofone – Femeia în cadrul economiei“, precum și faptul că, din 2015, Bucureștiul este membru al proiectului-rețea „Orașe Interculturale”, derulat de către Consiliul Europei.
Deși, după cum a amintit Daniela Popescu (foto centru) va mai dura jumătate de secol până la diminuarea diferențelor de gen, important este că se întâmplă multe lucruri pozitive în domeniu, crearea Academiei fiind, desigur, pe acest plan. Iar legat de ediția-pilot, principalele rezultate ale proiectului vor fi sintetizate de participanţi și organizatori într-o revistă care va fi realizată bilingv, în timp real, în cadrul evenimentului. Aceasta va circula atât în format electronic, cât și tipărit, urmând să fie distribuită delegațiilor participante la Conferința Generală UNESCO de la Paris, din toamna acestui an (la care vor fi prezente delegaţii ale guvernelor din ţările membre UNESCO), precum şi la reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.
La evenimentul găzduit de ICR au mai fost prezenți E. S. domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București din Israel, Grecia, Serbia, Italia, numeroase personalități artistice și culturale.
Toți invitații au apreciat lucrările de design contemporan expuse de artista Carmen Emanuela Popa. Expozitia 56 Route este un manifest feminist, care denunță agresiunea sub cele mai diverse forme, intoleranța și violarea intimității afective. Proiectul 56 Route va fi itinerant, aducand în prim plan obiectul vestimentar – o metamorfoză conceptuala a ideilor promovate de UNESCO. Expoziția va fi deschisă până pe 8 septembrie 2017 la sediul ICR.