Executivul plafoneaza salariile pentru a preveni migratia angajatilor din ministere
Masurile sunt prezentate intr-un document ministerial obtinut de Mediafax care releva ca salariile de baza si castigul salarial al personalului din administratia publica centrala sunt diferentiate de la o institutie la alta, deoarece pana in 2010 salarizarea a fost reglementata prin acte normative distincte, diferentiere realizata si prin “multitudinea si varietatea” sporurilor la salariul de baza.
Printre acestea se numara: sporul de stabilitate (15%) in Ministerul Educatiei, Ministerul de Externe, sporul de manager public (55%), sporul pentru suprasolicitare neuropsihica (33%) in Ministerul Educatiei si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, sporul pentru titlul stiintific de doctor (15%).
La acestea se adauga salarii de baza mai mari cu 75% pentru functionarii care gestioneaza fonduri structurale.
Angajatii cu functii specifice, precum expertii de armonizare legislativa, consilierii pentru afaceri europene si managerii publici, vor fi reincadrati la nivelul de salarizare al functiilor contractuale si, dupa caz, al functiilor publice utilizate in administratia publica centrala, care desfasoara acelasi tip de activitate.
“Se poate avea in vedere o crestere a salariului cu un anumit procent pentru personalul care gestioneaza fonduri comunitare, controlorii delegati, auditori, manageri publici, personalul care exercita controlul financiar preventiv, inspectorul vamal, prin modificarea in mod corespunzator a legislatiei”, se arata in document.
In urma acestui sistem, un secretar general ar avea un salariu de baza de 6.900 lei (grad I) sau de 7.300 lei (grad II), un sef de serviciu ar primi 5.900 lei (treapta I), iar un director ar incasa 6.800 lei (treapta I).