Fă-i pe oameni responsabili, oferindu-le autonomie şi autoritate
Responsabilitatea include datoria de a-ți asuma o poziție morală față de ceva sau cineva sau în fața grupului. Există o nuanță dihotomică între răspundere și responsabilitate. Prima, extrinsecă (sunt tras la răspundere), a doua, intrinsecă (mă simt responsabil). Întrebarea care rămâne: cum îi faci pe oameni să fie responsabili?Seminarul „Conducerea prin valori” organizat de Asociația Erudio în cadrul programului Emeritus a adus în centrul atenției problema responsabilității. Modelul de management de tip „comandă și control” inventat în secolul al XIX-lea a fost pus la îndoială, deși „cartea de management” a secolului al XXI-lea nu a fost scrisă încă. Organizațiile funcționează acum după un model grav disfuncțional, iar un lucru este cert: e nevoie de mult mai multă autonomie și autoritate acordate oamenilor de la toate nivelurile ierarhice ale organizației, care să fie capitalizate sub formă de responsabilitate individuală.
După ce a prezentat traseul etimologic al cuvântului „răspundere”, Horia Roman Patapievici a vorbit despre responsabilitatea pe care individul (persoana morală) o are față de cineva de deasupra (Lege, conștiință, societate, Dumnezeu) și responsabilitatea pentru ceva care se află dedesubt, sub autoritatea sa (ființe, lucruri, lumea). Responsabilitatea înseamnă „întoarcerea asupra a ceea ce a fost făcut, printr-un contract sau un jurământ solemn, intrarea într-un mecanism solemn de promisiune și garantare prin contract”.
Patapievici a evidențiat o legătură directă între responsabilitate și vină. Vina poate fi legală (când elementul de judecată este legea), morală (când elementul de judecată este conștiința proprie), politică (când elementul de judecată este stabilit de învingător), metafizică (atunci când elementul de judecată este religios sau filozofic).
Celor care vor să exploreze legăturile profunde dintre răspundere și conștiință, răspundere și vină, eseistul le recomandă două lecturi. Prima este „Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalității răului” de Hannah Arendt, cartea care analizează cazul lui Otto Adolf Eichmann, condamnat la moarte în Procesele de la Nürnberg pentru crime împotriva umanităţii, considerat responsabil de aplicarea planului nazist de exterminare a evreilor. Lui îi aparține termenul „Soluţia finală”. Cea de-a doua lectură este din Karl Jaspers ‒ „Problema culpabilităţii” („Die Schuldfrage”) în care este abordată problema vinei colective a germanilor şi necesitatea unui examen de conştiinţă.
Cosmin Alexandru a introdus ulterior în discuție sentimentul de „rușine” despre care spune că, în cazul societății românești, este prevalent celui de „vină”. El susține că la români, tributari unei ideologii colectiviste, responsabilitatea se află în raport direct cu rușinea față de grup, față de societate. El atrage atenția că responsabilitatea trece drept una dintre valorile fundamentale ale noastre, ale tuturor și că nimeni, niciodată nu va fi auzit declarând că una dintre valorile sale este „lipsa de responsabilitate”. Lipsa de responsabilitate va fi întotdeauna atribuită celorlalți.
Legat de aceasta, Adrian Stanciu le-a amintit participanților despre ceea ce psihologii sociali numesc „eroarea fundamentală de atribuire” și a arătat că tindem să atribuim acțiunile altora caracteristicilor intrinseci ale acestora, iar că pentru acțiunile noastre dăm vina pe context. Care sunt factorii care ne pot duce în situația de a abandona responsabilitatea? Amenințarea supraviețuirii, contextul, conformismul, gândirea în grup, apatia. În organizații, responsabilitatea este cel mai bine evidențiată în raport cu autoritatea. „Dacă nu le dai oamenilor autoritate, nu le poți cere și responsabilitate. Dacă îi iei cuiva din autoritate și din autonomie, îi iei din responsabilitate” a atras atenția Adrian Stanciu.
Pe lângă îndemnul la reflecţie din perspectivă filosofică, individuală și organizațională asupra problemei responsabilității, seminarul „Conducerea prin valori” a inclus și rezolvarea unor exerciții care ridicau dileme personale şi de conducere, concepute cu scopul de a înțelege mai bine ce presupune asumarea, dar și delegarea responsabilității. Seminarul este propus de Erudio tuturor celor care îmbrățișează valorile şi îşi doresc să fie lideri mai buni pentru ei înşişi şi pentru organizaţiile în care muncesc.