Fereşte-ţi mobilul de viruşi!
Creşterea semnificativă a familiilor malware, mai cunoscute sub termenul popular de viruşi, a fost semnalată de Bitdefender, unul dintre cei mai mari producători de software antivirus la nivel mondial, potrivit yoda.ro. Specialiştii companiei au depistat în perioada mai – iunie 2011 aproximativ 20 de astfel de familii. În ultimele trei luni, ameninţările au crescut cu 55 %, iar în luna august numărul viruşilor depistaţi a ajuns la 46.
Cele mai cunoscute ameninţări informatice ce au ca ţintă smartphone-urile sunt trimiterea SMS-urilor la numere cu suprataxă, furtul parolelor şi a altor informaţii confidenţiale, preluarea controlului telefonului sau reţelele botnet.
Acum nu mai este vorba doar despre bani, ci se înregistrează cazuri de scurgeri de date confidenţiale din companii, cu ajutorul smartphone-urilor.
Telefoanele infectate erau incluse într-o reţea compromisă, controlată de la distanţă, ce putea fi folosită pentru lansarea unor atacuri împotriva site-urilor corporaţiilor. În clipa în care un malware cu funcţie de root crea o breşă de securitate prin instalarea unui backdoor, putea primi comenzi de la un centru de control şi putea fi folosit în diverse operaţiuni infracţionale. Codurile unice ale dispozitivelor, detaliile despre cartelele SIM şi localizarea geografică devin date vitale pentru infractori, care acum pot sustrage bani, informaţii confidenţiale sau au posibilitatea să lanseze atacuri de tip DDoS împotriva site-urilor unor companii.
Cele mai recente tipuri de ameninţări informatice combină toate funcţiile menţionate mai sus. Tehnicile de inginerie socială folosite pentru diseminarea lor ascund extrem de bine deosebirile dintre o aplicaţie legitimă şi una nelegitimă. Odată instalate, ameninţările preiau controlul total asupra telefonului, fără ca utilizatorul să bănuiască nimic. Pe lângă faptul că sustrag informaţii confidenţiale despre contactele utilizatorului sau date despre reţea, ele pot lansa apeluri fără ca acestea să fie vizibile aplicaţiei de telefonie. În acest fel, telefoanele noastre pot să ne implice fără voia noastră în activităţi criminale. Important este deci să vă feriţi telefonul de viruşi!