Fericirea este mai aproape decât crezi
Am auzit cu toții variații ale aceleiași replici potrivit căreia suntem fericiți sau supărați nu din cauza evenimentelor de care avem parte, ci din cauza modului în care interpretăm aceste evenimente...
Din fericire pentru noi toți, nu este doar o replică fără fond. Potrivit studiului „Control and the 'Good Life' Primary and Secondary Control as Distinct Indicators of Well-Being”, realizat de Erik G. Helzer, profesor la Johns Hopkins, și de Eranda Jayawickreme, profesor la Wake Forest, chiar dacă nu putem să controlăm ceea ce ni se întâmplă, putem controla modul în care alegem să resimțim ce ni se întâmplă.
Citește și Institutul Pentru Fericire, locul unde te dezbraci de depresia pe care te minți că n-o ai
Johns Hopkins și Eranda Jayawickreme au desfășurat studiul pe un număr de 144 de studenți cărora le-au dat un chestionar cu 14 întrebări menite să le măsoare nivelul controlului primar (abilitatea de a avea un control asupra circumstanțelor ) și nivelul controlului secundar (abilitatea de a alege cum răspund în diverse circumstanțe).
Un exemplu de control primar este acela de a-ți stabili singur programul de muncă, iar un exemplu de control secundar este să te simți bine în pielea ta chiar și după ce ai fost refuzat. Studiul a măsurat, totodată, și gradul de mulțumire al studenților chestionați în legătură cu viețile lor, per total.
Citește și Ce papuci? Ce fericire?
Studiul a scos la iveală că studenții cu un nivel mai ridicat la controlului secundar erau mai fericiți decât studenții cu un grad mai ridicat al controlului primar. Concluzia studiului este că, în loc să croim lumea după chipul și asemănarea noastră, mai bine ne-am adapta lumii în care trăim!
Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem obiective ambițioase sau să nu facem tot ce ne stă în putință să le atingem. Dimpotrivă! Dar este foarte important ca, pe toată durata călătoriei noastre, să reușim să ne controlăm emoțiile. Dacă nu facem asta, vom ajunge să ne întrebăm „Asta înseamnă viața?”. O simplă schimbare a unghiului din care privim lucrurile, a regulilor pe care le avem, a criteriilor în funcție de care criticăm ceva sau lăudăm altceva ne-ar putea schimba radical viața.