Fii pregătit pentru eşecuri, sunt inevitabile
Unii oameni fac faţă destul de bine acestor nereuşite. Alţii nu reacţionează prea bine. În munca mea am observat câteva teme comune în rândul liderilor care de obicei fac faţă în mod deosebit de eficient când se confruntă cu inevitabilul:
Recunoaşte-ţi eşecul şi pune-l în perspectivă. Nu poţi începe să îţi revii după o greşeală dacă nici măcar nu admiţi că ai făcut-o. Oricât ar părea de evident acest lucru, e clar că nu e întotdeauna uşor să o faci. Studiile făcute pe această temă arată că a admite că ai greşit este factorul-cheie care îi separă pe cei care se descurcă bine când au un eşec şi cei care nu o fac. Cei care au fost “deraiaţi” din drum au perseverat şi nu au discutat cu alţii despre greşeala pe care au făcut-o. Nu au încercat să facă mare lucru pentru a repara consecinţele. Cei care nu au fost deviaţi de eşec au făcut chiar opusul: şi-au admis greşeala, au acceptat responsabilitatea pentru ea, apoi au luat măsuri pentru a rezolva problema. Iar după aceea, au uitat de greşeală şi au mers mai departe.
Caută cauzele, nu vinovaţii. Dacă ai cauzat o problemă, ştirea bună e că ai control asupra acelei cauze. Prin simplul fapt că te concentrezi pe găsirea cauzei (cauzelor), în loc să atribui vina cuiva (împreună cu judecăţile de valoare care vin odată cu asta), preiei controlul asupra situaţiei şi iei măsuri pentru a preveni reapariţia unor probleme similare. Faptul că gândeşti lucrurile din punctul de vedere al cauzelor şi nu din cel al vinei este similar cu adoptarea a ceea ce Carol Dweck descrie ca fiind o stare de spirit “orientată spre dezvoltare”, spre deosebire de cea “neclintită”. O stare de spirit neclintită ne lasă de obicei neajutoraţi şi gata să cedăm în faţa unui obstacol. O stare de spirit orientată spre dezvoltare ne pune în poziţia de a ne continua neabătuţi drumul spre succes.
Înainte de a-ţi chinui creierul ca să conceapă un răspuns potrivit, fă o pauză. Detaşează-te o vreme de sarcina de care te ocupai şi lasă-ţi creierul să-şi recapete capacitatea de a se concentra. Nici unul dintre noi nu este conceput ca să lucreze 24 de ore din 24, 7 zile din 7, numai că, în urma unui eşec, e adesea greu să nu te mai gândeşti la ce s-a întâmplat. Oricât de contra-intuitiv ar părea, este ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci. Ocupă-te de altceva. Petrece timp cu cei dragi, citeşte sau, pur şi simplu, odihneşte-te. Activitatea fizică e foarte bună pentru aşa ceva (toţi ştim ce efecte au endorfinele secretate atunci când facem mişcare asupra activităţii creierului nostru). Nu contează cât de lungă e pauza pe care o iei: cinci minute, cinci ore, cinci zile. Ideea e că îţi laşi mintea să hoinărească liberă. O să fii uimit ce idei îţi vin.
Cere ajutor. E normal să te simţi deprimat. Nu e normal să ai o perioadă îndelungată de depresie şi disperare. Dacă vezi că nu poţi intra în starea aceea de spirit orientată-spre-dezvoltare, indiferent câte pauze faci, găseşte o cale prin care să povesteşti despre ceea ce simţi cuiva în care ai încredere. Acel cineva poate fi un prieten, un coleg, un mentor sau un psihoterapeut. Nu e nici o ruşine să ceri ajutor atunci când ai suferit un eşec. Iar faptul că eşti în psihoterapie nu mai poartă stigmatul pe care-l avea odată, cum că “ai ceva la cap”. Ca să-ţi dovedesc, admit aici că am fost la psihoterapeut în perioade din viaţa mea în care m-am simţit foarte prost, iar terapia m-a ajutat enorm. Vezi? Nu simt niciun stigmat.
Reconcentrează-ţi eforturile şi acţionează. Nimic nu te va face să te simţi atât de bine precum faptul că treci la acţiune şi obţii chiar şi cel mai mărunt succes din ceea ce faci. S-ar putea să dureze o vreme până ajungi la acel succes, dar cu siguranţă nu o să ai niciun succes până nu încerci. Unul din lucrurile care ne fac să ne simţim mai bine este faptul că ne exercităm controlul şi influenţa asupra unei situaţii, iar simplul fapt că ne creăm un plan de acţiune pe care vrem să-l urmăm este o cale garantată de a începe să simţim acel control. Creează-ţi planul şi descrie în detaliu ce anume vrei să faci ca să ajungi la noile tale scopuri. Chiar dacă nu poţi schimba ceea ce s-a întâmplat, ai în schimbi nişte opţiuni pentru viitor; şi, pe măsură ce îţi reconcentrezi eforturile, gândeşte-te la ceea ce ar fi cel mai bine de acum înainte.
Indiferent cum separi lucrurile, e greu să-ţi revii dintr-un eşec şi nimănui nu-i place să facă greşeli. Totuşi, toţi avem parte de eşecuri câteodată şi trebuie să le facem faţă. Dacă te pregăteşti şi ştii cum să reacţionezi atunci când chiar ţi se întâmplă, o să fii în stare să îţi revii mult mai rapid.
Scott Edinger este fondatorul firmei Edinger Consulting Group.