Fost ministru: Nimeni nu poate obliga directorii de companii să majoreze salariile angajaților
”Din perspectiva mea, acest lucru este de neîntâlnit. Nu poți, ca stat, să reglementezi salariile pe care un sector privat le oferă. Asta cu salariul minim are o justificare în spate. Problema pe care noi am avut-o e că salariul minim la noi se stabilea ridicând degetul, văzând cum bate vântul.
Când nu mai ai bani trebuie să iei de undeva, te împrumuți de la un prieten. În cazul țării, îți crești datoria publică. Datoria publică, dacă va crește peste 40 la sută, devine ușor-ușor nesustenabilă de generațiile următoare”, spune Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, potrivit Digi 24.
Reamintim că Ministerul Finanțelor a explicat că, de la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, de la aceeași dată, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Reprezentanții instituției au atras atenția că aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.
”În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
Astfel, România ar deveni singura ţară din UE care lasă plata CAS şi CASS exclusiv în sarcina angajatului. Potrivit unei analize realizate de PwC, acest lucru are câteva implicații negative.
În medie, la nivel european, contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor. Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată deci că Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuția angajatorului, arată sursa citată.
Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%, susţin cei de la PwC.
Conform prevederilor legale actuale, însă, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor. Iar„exact același lucru susține și Dragoș Pâslaru.