Goldman Sachs: Sefii care au declansat criza economica se schimba intre ei / Cum se repeta istoria
La fel cum s-a intamplat si cu alte companii financiare, intr-o tentativa de a spala imaginea, actualul CEO al lui Goldman Sachs va fi schimbat. El este Lloyd Blankfein si a castigat numai in anul 2006 aproximativ 55 de milioane de dolari, 2006 fiind anul in care a fost numit in fruntea companiei, iar salariul sau de baza era de 600.000 de dolari pe an, pe langa actiuni si optiuni la companie.
Lloyd a fost numit drept cea mai controversata persoana a anului 2009 de catre revista Forbes. Sub obladuirea lui, Sachs a vandut o serie de derivate, numite Synthetic CDO, ce contineau mai multe credite ipotecare subprime, Sachs considerandu-se a fi una dintre institutiile financiare care au declansat prin aceste operatiuni speculative, criza economica. Ca situatia sa fie si mai amuzanta, Goldman Sachs a fost unul dintre cei mai importanti finantatori ai campaniei actualului presedinte al SUA, Barack Obama.
Inlocuitorul lui Lloyd va fi, cel mai probabil, Gary Cohn, seful operatiunilor de la Goldman Sachs. Si este una dintre cele mai arogante persoane de pe aceasta planeta. Conform unui citat din Bloomberg, care il caracteriza, Cohn "este in stare sa ridice un picior, sa il puna pe biroul unui trader, sa se apropie cu cravata de fata acestuia si sa il intrebe cum merge piata".
De altfel, Cohn a avut o contributie importanta in declansarea crizei economice din Grecia. In februarie 2010, Cohn a fost acuzat ca, datorita operatiunilor sale, Goldman Sachs a incercat cu guvernul grec sa ascunda fata de observatorii de la Brusseles datorii in valoare de miliarde de euro, folosind diverse tertipuri si inginerii financiare.
Oamenii care au condus Goldman Sachs in ultimii 40 de ani
De ce este insa Goldman Sachs considerata a fi una dintre cele mai influente companii financiare din SUA? Pentru ca cinci din ultimii sai opt directori executivi au ocupat functii influente in structura statului. Doi au ocupat functia de secretar de stat la Trezorerie, doi au avut locuri in structura Federal Reserve iar cel de-al cincilea, Jon Corzine, care acum este si cel mai mediatizat, dupa ce a falimentat MF Global, a fost si guvernatorul statului New Jersey. Si credeti-ne ca nu vorbim de o companie de doi lei atata vreme cat seful Trezoreriei SUA sau al Federal Reserve au pontat vreme de multi ani in trecut, zi de zi, in fata portarului de la Goldman Sachs.
Gustave Levy
1969 – 1976
In timpul conducerii sale, Goldman a fost implicata in ditamai scandalul. Penn Central Transportation Company era o companie de cai ferate si a ajuns sa dea faliment datorita unor inginerii financiare demascate
John Whitehead
1976 – 1984
Cariera lui nu este implicata in scandaluri, insa, dupa ce a plecat de la Goldman, in 1984, a ajuns sa fie presedintele Consiliului de Administratie al Fed-ului.
John Weinberg
1976 – 1984 / 1985 – 1990
Sub conducerea lui, Goldman nu s-a implicat in preluari ostile, insa se spune ca acesta a angajat un om care sa faca lobby presei sa nu scrie niciodata de rau de el, sau de companie.
Robert Rubin
1990 – 1992
A mai fost Secretar de Stat in Trezoreria SUA, dupa experienta de la Goldman si este unul dintre membrii "comitetului care a salvat lumea", numit de revista Time, alaturi de Alan Greenspan, presedintele Fed si Lawrence Summers, secretar adjunct in Trezorerie. In 1995, la un an de la semnarea NAFTA, Mexic a suferit cel mai dur crah financiar, ajungand in faliment. Bill Clinton, Rubin si Greenspan s-au implicat in a salva Mexicul, infiintand ESF-ul, un mecanism financiar.
Stephen Friedman
1990 – 1994
A fost si presedintele Bancii Federale de la New York si a demisionat in 2009, dupa ce a fost acuzat ca a intervenit pe fata ca sa salveze Goldman Sachs de la prabusire, in timpul crizei ffinanciare, care a lovit SUA.
Jon Corzine
1994 – 1999
Despre Jon Corzine se stie ca a mai fost guvernatorul statului New Jersey si a dus la faliment colosul financiar MF Global, specializat in actiuni de brokeraj pe pietele futures (piete cu operatiuni speculative). A castigat in perioada Goldman Sachs aproximativ 400 de milioane de dolari.
Henry Pauslon
1998 – 2006
A fost, printre altele, Secretar de Stat al Trezoreriei americane si are o aavere de 700 de milioane de dolari si a fost acuzat ca a avut relatii secrete cu elita Chinei in timpul mandatului sau. Mai mult decat atat, a oferit suport financiar pentru a salva de la faliment Bearn Stearns, cumparata de JP Morgan, a acordat facilitati de 200 de miliarde de dolari pentru Fannie Mae si Freddie Mac dar, atunci cand Barclays a vrut sa cumpere Lehman Brothers, atat el, cat si Geithner, s-au facut ca ploua si au lasat Lehman Brothers sa cada in faliment, crezand ca acea criza economica, ce a izbucnit in urma acestei decizii, nu avea sa fie o criza sistemica.