Grecia, la zi: 21% rata somajului, urmeaza noi concedieri, firmele isi muta sediile in Bulgaria
Aceasta suma de bani reprezinta taieri de la bugetul statului, urmand intelegerii pe care guvernul grec a avut-o cu o comisie tripartita, formata din reprezentati ai FMI, BCE si CE. Cei 17 ministri de finante ai zonei euro se vor strange luni, la Brussel, pentru a discuta despre ajutorul financiar de 130 de miliarde de euro pe care Grecia trebuie sa il primeasca de la FMI.
Grecia trebuie sa plateasca 14,5 miliarde de euro pana la finalul lunii martie, asa ca are nevoie de acest ajutor ca de aer, pentru a evita falimentul.
Vorbind despre faliment, daca pentru o companie sunt legi in vigoare, falimentul unei tari nu este precizat in nicio reglementare. Nu exista nicio procedura.
Revenind la situatia Greciei… Aceasta incepe sa devina din ce in ce mai dramatica si, masurile de austeritate impuse, timid, inca din toamna trecuta, de noul guvern condus de Lucas Papademos la cererea duo-ului Merkel – Sarkozy, incep sa isi produca efectele, din nefericire, negative.
In luna noiembrie, 126.000 de greci si-au pierdut locul de munca. Grecia este o tara cu o populatie de 11 milioane de locuitori. Rata somajului a sarit de la 18,2% la 20,9%. Practic, bomba numita somaj a fost detonata, intrucat o crestere de peste 2 procente, in numai o luna, inseamna un record istoric.
Troica BCE-FMI-CE au impus Greciei sa concedieze inca 150.000 de angajati din sectorul public in urmatorii trei ani, fara a exista vreun plan coerent pentru a relansa industria tarii, de exemplu, care s-a contractat cu 15,5% in decembrie. Pana in iulie, 50.000 de mici companii vor da faliment.
PASOK, partidul de centru si castigator al ultimelor alegeri, se duce direct in cap, ajungand in sondaje la 8%, in Grecia prefigurandu-se o Dreapta si o Stanga puternice, separate de o mare falie.
Bancile grecesti nu au mai fost in stare inca din luna noiembrie sa emita o scrisoare de credit care sa fie acceptata undeva, in lume si marile companii isi muta sediile in Bulgaria!