HELLO from Switzerland: Indreptar educational pentru o cariera internationala
In Romania, mii de tineri termina anual o facultate pentru a constata, cu amaraciune si frustrare, ca piata muncii din tara le ofera putine sanse de a-si exercita profesiunea pe care si-au ales-o, cu un nivel de salarizare indestulator. In ceea ce priveste piata europeana sau americana a muncii, aceasta le ramane practic inchisa, pentru simplul motiv ca diplomele de licenta romanesti nu sunt recunoscute inca la nivel international.
Si totusi, daca asa stau lucrurile, cum s-ar putea rezolva eficient si operativ aceasta, sa-i zicem, “provocare”?
Pentru cei multi, care nu reusesc sa obtina o bursa, indreptarul nostru arata ca se va intocmi o strategie, un “plan de bataie” pe durata medie si lunga, cu termene precise, care sa inceapa prin identificarea resurselor financiare ce pot face ca “visul” sa devina realitate. Parinti, rude sau prieteni ar trebui sa-i ofere tanarului un imprumut care sa-i ingaduie sa-si acopere taxa de scolarizare si cheltuielile de sedere in strainatate. Apoi, candidatul trebuie sa aiba o diploma de bacalaureat sau o diploma de licenta ce-i va permite sa se inscrie la cursul universitar sau postuniversitar pe care doreste sa-l urmeze. Sigur ca ar fi de preferat in aceasta privinta sa aleaga specializari cautate peste tot astazi in lume, cum sunt administrarea afacerilor, management-ul international, management-ul hotelier sau tehnologia informatiei. In plus, intrucat universitatile si colegiile cele mai prestigioase din lume in aceste domenii au ca limba de predare engleza, aceasta ar trebui sa fie foarte bine stapanita, cu atat mai mult cu cat reprezinta acum instrumentul predilect de comunicare intre diversele natii de pe glob.
Printre cele peste 50 de universitati si colegii din lume (Elvetia, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Spania, Australia, Canada, SUA), pe care Centrul European de Cultura (prin proiectul sau Study Abroad) le reprezinta in Romania, se numara si doua scoli de management hotelier din Elvetia, lider mondial absolut in acest domeniu. Sase tineri au plecat pana acum la Scoala Elvetiana de Management Hotelier de la Caux-Montreux (SHMS) si respectiv la Institutul de Management Hotelier (HIM) din Montreux prin intermediul Study Abroad. Printre acestia se numara si Oana Cristina Rinea, de 31 de ani, absolventa a Universitatii Politehnica din Bucuresti, care s-a inscris la un curs postuniversitar de management hotelier cu o durata de un an, incepand de la 1 septembrie 2003.
Iata ce ne scrie Cristina, dupa sapte luni petrecute in Elvetia.
“Hello from Switzerland,
… Viata de student aici a fost foarte placuta pentru ca am avut norocul sa am niste colegi simpatici si s-au legat prietenii care sper sa tina in timp, chiar daca acum nu mai suntem impreuna (Anul universitar/postuniversitar este impartit in 6 luni de activitate didactica si 6 luni de practica profesionala ce se efectueaza in general la un hotel de 4 – 5 stele din Elvetia – N.A.). Prietenii mei cei mai buni de aici provin din locuri absolut diferite – Hong Kong, Coreea de Sud, Italia, Olanda, India – insa asta nu ne-a impiedicat sa ne simtim foarte bine impreuna… Profesorii sunt niste tipi de treaba in general si asta e una dintre diferentele esentiale intre scoala romaneasca si cea de aici. In clasa, atmosfera e mult mai relaxata, profesorii fac si o gramada de glume. Sunt intotdeauna gata sa te ajute cand ai nevoie si poti sa le ceri sfaturi daca vrei cu privire la scoala, la practica profesionala sau altele. Desi sistemul e diferit de al nostru, pentru ca ai 2 – 3 examene in fiecare zi (nu ca la noi, 5 intr-o luna), e mult mai usor decat in Romania… Dupa cum stiti, planul meu este sa-mi gasesc un loc de munca la Londra, dupa ce termin practica profesionala. (Piata muncii din Marea Britanie inregistreaza in ultimii ani o mare cerere de tineri titrati. In conditiile invaziei de asiatici, angajatorii prefera tineri din tarile Europei de est, ale caror bune performante si pretentii financiare mai scazute decat ale britanicilor sunt foarte apreciate – N.A.).
Salutari,
Cristina”
Pe langa experienta personala deosebit de placuta si legarea unor prietenii trainice cu tineri din lumea intreaga, imersiunea intr-un mediu educational multinational este extrem de reconfortanta pentru un tanar format in mediul universitar romanesc, mult mai solicitant decat cel occidental, cel putin in ceea ce priveste cantitatea informatiilor ce trebuie retinute.
La fel de binevenita este dobandirea unei diplome universitare si postuniversitare cu recunoastere internationala, la care se adauga, desigur si referinte de la locul de munca. In cazul unor tari ca Australia, Marea Britanie, Irlanda, Belgia sau Spania, o viza de student permite angajarea cu o jumatate de norma, legal si cu plata. Castigul insa nu e numai de ordin material. Tanarul roman invata nemijlocit etica si disciplina muncii si, mai cu seama, valoarea acesteia intr-o societate capitalista.
In ultima instanta insa, succesul deplin al retetei Study Abroad, care nu implica nici o cheltuiala suplimentara (serviciile biroului de consiliere educationala sunt gratuite), este garantat de cultivarea poftei fiecarui individ in parte de a reusi prin forte proprii, de capacitatea de a-si gandi si cladi viitorul.