Imigrația – principala temere a europenilor
Primele rezultate din Eurobarometru, publicate de Comisia Europeană la finalul anului, arată că imigrația este principală temere a cetățenilor europeni (58%), înregistrând 20 de puncte procentuale în plus față de ediția precedentă. Terorismul a devenit a doua cea mai importantă preocupare pe plan european, 25% dintre europeni temându-se de atacuri teroriste pe continent.
Majoritatea europenilor (55%) au o opinie pozitivă în ce privește mobilitatea intra-comunitară a cetățenilor din statele membre. Nu același lucru se întâmplă și în cazul migrației din afara Uniunii, șase din zece europeni având un sentiment negativ în acest sens.
Nouă din zece europeni consideră că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a combate imigrația ilegală din afara Uniunii, iar două treimi apreciază că astfel de măsuri ar trebui luate la nivel european sau atât european, cât și național. Aproximativ 70% dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune în domeniul migrației, deși sprijinul în acest sens e în scădere.
Primele rezultate mai arată că percepția pozitivă asupra Uniunii (37%) a scăzut nesemnificativ față de cea neutră (38%), nivelul de încredere în Uniune a scăzut și el (32%), dar continuă să îl depășească pe cel în parlamentele (28%) și guvernele naționale (27%). Aproximativ patru din zece europeni (39%) consideră că vocea lor contează în Europa, deși în majoritate absolută sentimentul este contrar (54% considerând că vocea lor nu contează). Două treimi dintre cetățeni se simt europeni, deși procentul e în ușoară scădere.
Opiniile asupra economiilor naționale sunt în curs de îmbunătățire, patru din zece europeni apreciind că acestea sunt într-o situație bună, în timp ce aproape șase din zece le consideră într-o situație proastă. 46% dintre respondenți apreciază că impactul crizei asupra pieței muncii încă nu a fost depășit, în timp ce 44% sunt de părere contrară.
Majoritatea europenilor (53%) sunt optimiști în ce privește viitorul Uniunii Europene.
Datele pentru Eurobarometrul standard EB84 au fost colectate în perioada 7 -17 noiembrie 2015 în cele 28 de state membre ale UE, țările candidate (Turcia, Muntenegru, Serbia, Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) și comunitatea cipriotă-turcă. Eșantionul utilizat se compune din 31.819 persoane, iar marginea de eroare este de 3,1%.
Raportul complet și cele naționale urmează a fi publicate în prima parte a anului 2016.