IMM-urile, lipsite de facilități. Ce s-a hotărât în ultima ședință de Guvern
Astfel, dacă înainte IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare şi de garanția de bună execuție, solicitate în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, acum, aceste facilități au fost eliminate. Odată cu eliminarea acestor ajutoare, costurile suportate de IMM-uri pentru constituirea garanției de participare și a celei de bună-execuție vor crește semnificativ.
Pentru îndeplinirea cerințelor de participare privind cifra de afaceri, IMM-urile vor putea participa în asociere la procedurile de achiziție publică sau vor putea beneficia de susținerea unui terț, în măsura în care propria cifra de afaceri nu corespunde cerințelor autorității contractante.
“Deși există asigurări formale că accesul IMM-urilor la procedurile de achiziție publică va fi în continuare facil, precum dispozițiile din legislația în materie care instituie regulă privind lotizarea contractelor și posibilitatea efectuării de plăți directe către subcontractanți, este discutabil dacă IMM-urile vor putea participa în aceeași măsură ca și în trecut la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică. Se vor întâmpina dificultăți, spre exemplu, în situația în care un operator economic ce are calitatea de IMM va intenționa să participe la mai multe proceduri de atribuire care se desfășoară în paralel sau dacă va dori să depună oferte pe mai multe loturi, în cadrul aceleiași proceduri”, menționează Sînziana Bărbieru, managing associate ONV LAW pentru wall-street.ro.
Ordonanța de urgență va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dacă în cuprinsul său nu este prevăzută o dată ulterioară.