Impozitarea tichetelor de masa, din iulie. Jumatate din firme ar putea renunta la ele
Potrivit ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, taxarea va fi introdusa pentru drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeasi data, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent, informeaza Mediafax.
50% dintre angajati nu se aleg cu nimic
Jumatate din firme ar putea renunta sa le mai acorde angajatilor acest beneficiu, sunt de parere unii reprezentanti ai firmelor care emit tichete.
“Estimarea noastra, din studiile efectuate pe portofoliul de clienti, este ca, in conditiile impozitarii cu 16% cam 50% din companii nu vor mai acorda tichete de masa, dar nici nu le vor introduce in salariiile angajatilor. Estimarile autoritatilor statului privind incasarea a 345 milioane de lei in urmatoarele sase luni ca urmare a impozitarii tichetelor de masa, sunt eronate”, ne-a declarat Alida Velea, director general al firmei Ascendi.
“Consecintele acestei impozitari sunt multe si foarte grave. Doresc sa mentionez doar cateva dintre ele, care au implicatii financiare negative pentru stat”, spune reprezentanta firmei de tichete:
1. Scaderea puterii de cumparare a segmentului cel mai important din randul consumatorilor: angajatii;
2. Scaderea incasarilor provenite din coletarea de TVA si impozite (atat de la emitenti cat si de la magazinele de retail);
3. Cresterea somajului si, implicit, a muncii la negru.
Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor.
Zvonurile s-au adeverit
In urma cu trei luni, cand aparusera primele zvonuri legate de impozitarea tichetelor, Guvernul a negat o asemenea intentie. Firmele care emit tichete de masa au reactionat dur, atragand atentia ca masura va determina cresterea somajului, scaderea puterii de cumparare a salariatilor, fara a aduce mai multe incasari la buget.
"Impozitarea tichetelor de masa, de cadouri sau de vacanta ar duce la disparitia acestui sistem din Romania, intrucat companiile nu vor mai acorda aceste beneficii salariatilor lor. Impozitarea tichetelor va conduce, in consecinta, si la micsorarea afacerilor din alimentatia publica si, implicit, la pierderea de locuri de munca in acest sector. In acest fel, guvernul nu va colecta nici un fel de fonduri suplimentare, ci, dimpotriva, va pierde”, declara Philippe Blecon, director general al Accor Services Romania.
Cresterea somajului cu 40.000 de persoane
"Eliminarea acestor avantaje ar duce si mai mult la scaderea nivelului de trai, la demotivarea si reducerea eficientei angajatilor. Consecintele acestei masuri vor duce la incetinirea iesirii din criza, deoarece forta de munca este factorul hotarator pentru depasirea situatiei critice", a afirmat Elena Pap, director general al Cheque Dejeuner Romania.
Reducerea consumului "ar avea consecinte negative de peste 200 milioane euro asupra TVA-ului colectat si ar determina o crestere directa si indirecta a somajului cu peste 40.000 persoane; disparitia sistemului va frana si crearea de locuri de munca in domeniul alimentatiei, care recruteaza, datorita tichetelor de masa, din ce in ce mai mult, salariati cu nivel redus de calificare", se arata intr-un comunicat al companiei Sodexo.