În ce țări sunt produse legumele și fructele din Europa pe care le mănâncă românii
În 2016, Spania era, din punct de vedere al suprafeței, principalul producător de fructe european, cu aproximativ 33% din întreaga producție UE. Cu 420.000 de hectare, adică 19,8% din totalul UE, Italia era cel mai mare producător de legume al Europei.
Statistica mai arată că fructele preferate ale europenilor sunt merele, cu 25 de kilograme/locuitor din UE recoltate, în timp ce roșiile, cu 36 de kilograme/locuitor recoltate, sunt cele mai consumate legume.
Mere și cireșe din Polonia, căpșuni din Spania și piersici din Italia
Polonia a recoltat, anul trecut, mai mult de unu din fiecare patru mere produse în UE. În topul merelor europene mai sunt Italia și Franța. Polonezii au fost, de asemenea, principalii producători de cireșe din Europa (29,3% din totalul UE), urmați de spanioli, italieni, unguri și români (cu 8,2% din totalul UE).
La rândul ei, Italia, urmată de Spania și Grecia, a produs cele mai multe piersici din UE, în timp ce ierarhia căpșunilor e dominată de iberici, secondați de polonezi.
Roșiile vin din Italia, morcovii din Polonia
Italia (35,5% din producția totală UE) și Spania (28,2%) au furnizat aproape două treimi dintre roșiile produse pe teritoriu european. Cele două sunt înaintea Portugaliei, Greciei, Poloniei și Franței. Producția de morcovi din UE a fost destul de dispersată. Astfel, Polonia e prima, cu 14,7% din total, urmată îndeaproape de Marea Britanie (12,9%), Germania (11,5%) și Olanda (10,7%).
Trei state UE au produs aproximativ două treimi din castraveții din Uniunea Europeană: Spania (28,1%), Polonia (20,4%) și Olanda (16,5%). În ceea ce privește producția de dovlecei, tot Spania și Italia sunt primele, urmate la distanță considerabilă de Franța.