Întâlnirea cu moartea l-a făcut pe Alex Găvan să ajute Nepalul
Alpinistul Alex Găvan a fost martorul cutremurului devastator din Nepal care a provocat o avalanşă pe Everest, în data de 25 aprilie a acestui an. Atunci, Alex se afla în Tabăra de bază pentru a urca pe vârful Lhotse (8516 m).
În cadrul campaniei de strângere de fonduri pe care o inițiază acum pentru Nepal vor fi strânse ajutoare prin diferite metode. Astfel, persoanele care vor dori să doneze o pot face printr-un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8826 sau direct cu cardul pe site-ul campaniei: www.alexgavan.ro/nepal. La fel de bine se pot face şi sponsorizări pe bază de contract sau se poate redirecţiona 2% din impozit. Toate donaţiile vor ajunge la beneficiarii finali, oamenii din Nepal.
Fondurile vor fi folosite pentru finanţarea activităţii de reconstrucţie în comunităţile izolate şi afectate de cutremur precum şcoli, dispensare, surse de apă potabilă. În funcţie de nevoi, un sfert din fonduri pot finanţa intervenţii de urgenţă. Totodată, se va susţine crearea de reţele locale şi dezvoltarea unor lideri locali, inclusiv femei, care să poată prelua şi duce mai departe activitatea de reconstrucţie, astfel împiedicând apariţia unei posibile dependenţe de asistenţa externă.
Partenerul din Nepal pentru această campanie este organizaţia Karuna Shechen, care a fost fondată de autorul şi fotograful Matthieu Ricard. Organizaţia are ca misiune oferirea de servicii în domeniile sănătăţii şi educaţiei. Pe lângă acestea, Karuna Shechen oferă şi servicii indivizilor şi familiilor din cele mai sărace comunităţi din Tibet, Nepal şi India. Organizaţia acordă o importanţă deosebită împuternicirii femeilor şi fetelor, dar şi conservării patrimoniului cultural al zonelor în care îşi desfăşoară activitatea.
Mărturii din „locul morţii”
Alex a dorit să se scuze pentru faptul că nu a răspuns nici unei solicitări media venite în acea perioadă dar a avut un motiv întemeiat pentru aceasta. „Nu am răspuns solicitărilor media pentru că atunci când acestea veneau, oamenii încă mureau sub zăpadă”, a declarat alpinistul.
Când s-a produs cutremurul era încă în Tabăra de bază, la el în cort. Şi ca orice alpinist experimentat, ştie că după un cutremur, mai ales pe munte, urmează o avalaşă, iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să iasă din cort.
„O avalanşă poate să ajungă până la 170 de km pe oră la 10-15 secunde după ce se declanşează”, spune Alex care descrie avalanşa ca pe un mare zid alb care se apropia vertiginos de el. Deciziile luate la secundă i-au salvat viaţa. Primul instinct i-a spus să se ascundă după un mare bolovan de câţiva metri pentru a scăpa de furia albă, dar în timp ce alerga spre acesta a observat că nu era avalanşa propriu-zisă, ci trena acesteia, miliarde de particule de gheață care te pot sufoca. Aşa că a renunţat la fuga spre bolovan şi s-a adăpostit în cortul în care alpiniştii luau masa.
Dintr-o tabără în care se aflau mai bine de 800 de oameni, mai bine de două treimi din aceasta a fost distrusă de avalanşă. „Până seara am cărat oameni într-un punct medical improvizat. Unii au supravieţuit, alţii nu. Ce m-a marcat cel mai mult a fost faptul că foarte multă lume din Tabăra de bază stătea pe margine şi făcea poze, într-un moment în care ar fi trebuit să ajute”, a mai spus Alex Găvan.