Internshipul, cea mai bună şansă pentru a găsi un job
Au trecut 26 de ani de la schimbarea regimului din România, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ce priveşte educatia. Studenţii ies de pe băncile şcolii doar cu noţiuni teoretice iar când e vorba de stagiile de practică încă se mai poartă “sfânta adeverinţă”. Adică, ai o cunoştinţă, în nu ştiu ce S.R.L., nu dai pe acolo şi primeşti o adeverinţă că ai făcut practică. Vina este împărţită între studenţi şi companii. Companiile pentru că nu vor învăţăcei pe cap, iar studenţii pentru că preferă să îşi găsească un job plătit pe perioada verii în schimbul unui internship, de cele mai multe ori neplătit. Dată fiind conjunctura, Dragoș Alexandru manager proiect la Egis România spune că la data demarării proiectului cu fonduri europene “ Stagii de pregătire practică , o şansă pentru viitorul tău- SPOT”, în septembrie 2015, avea temeri privind numărul de studenţi dornici să se împartă între orele de curs, stagiul de practică şi chiar job pentru unii. Iniţial s-au adresat studenţilor din UCTB (Universitatea Tehnică de Construcții București ) dar pe parcurs au lărgit programul și la ASE la facultățile de Finanțe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori și Marketing. Programul de internship cu studenţii de la Marketing este încă în desfășurare și se va finaliza pe 23 decembrie.
Studenții au colaborat cu tutori din cadrul companiilor care i-au îndrumat în realizarea unei lucrări practice iar durata stagiului de internship a fost de trei săptămâni ( 90 de ore).
“ Studenții s-au implicat foarte mult. Au combătut prejudecățile, cum că cei tineri nu sunt serioși și că nu acordă atenție muncii. S-ar putea ca 10-20% dintre ei să urmeze o carieră în domeniul pentru care s-au pregătit, iar ceilalți probabil că se vor reorienta. Nici eu nu lucrez în domeniul specific al facultății pe care am terminat-o” spune managerul de proiect Dragoş Alexandru de la Egis România.
Maria Măcăneață, reprezentantul uneia dintre companiile participante la proiect, Omega Trust, spune că a rămas plăcut surprinsă de implicarea studenţilor. “Am fost surprinsă de disponibilitatea lor de a-și recupera orele, chiar de a sta opt ore în firmă, ceea ce eu nu cred că aș fi făcut atunci când eu eram de vârsta lor. Stagiul acesta ne-a schimbat impresia despre studenţii de la Facultatea de Construcții”. Maria Măcăneaţă spune că obiectivele au fost atinse de ambele părţi asta pentru că firma a angajat o parte dintre studenții care au fost în internship.
Ce au învăţat studenţii în cadrul programului "Stagii de pregătire practică o şansă pentru viitorul tău- SPOT" ?
Maria Răileanu studentă la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti spune că stagiul de practică a ajutat-o să capete mai multă încredere în sine.
“Am văzut că sunt capabilă să învăț lucruri noi. M-a ajutat să învăț să proiectez o rețea de apă, acum pot să îmi adaug lucruri noi la cv. Înainte de acest stagiu probabil că aș fi mers la un interviu și dacă mi s-ar fi cerut o scrisoare de recomandare cu siguranță nu aș fi știut ce să scriu la capitolul experiență.”
Cristina Radu, tot de la UTCB, e bucuroasă că a cunoscut persoane noi de la care a avut ce învăţa, “cu ajutorul tutorelui de proiect am învăţat ce înseamnă să proiectezi un sistem de apă potabilă”.
Teodor Jalbă student la UTCB, Automatică şi Informare Aplicată, spune că nu avea idee despre ce înseamnă activitatea de proiectare.
“Nu știam nimic. Primul instinct când nu îți place ceva este să refuzi, să spui că nu știi, că nu e bun și că nu o să-ți folosească niciodată în viață. Acest stagiu de practică m-a făcut să mă răzgândesc. Nu aveam intenția să lucrez în proiectare, dar acum, după acest stagiu, pe lângă visul de programator s-a adăugat și cel de proiectant. Sunt recunoscător pentru că în timp ce alții se duc și plătesc cursuri pentru a obține o diplomă de practică, noi am fost plătiți.”
Alina Tudor studentă la UTCB şi-a dorit de la început să fie implicată aşa că s-a dus la responsabilul de proiect şi i-a spus nemulţumirea.
“ În primele zile,nu am primit tema de practică și am început să îmi pun întrebări cu ce caut eu aici, ce fac, că pierd timpul degeaba, etc. Eu sunt conștientă că din cauza numărului mare de studenți a fost puțin mai dificil, dar într-un final sunt mulțumită că am reușit să învăţ să lucrez într-un program nou AutoCAD. ” ( AutoCAD-ul este cel mai popular program de proiectare asistata de calculator prin care poţi modela obiecte din lumea reala (3D) şi realiza desene tehnice şi reprezentări grafice (2D)).
David Ciocodeică este student la ASE la Facultatea de Marketing şi povesteşte căeste important să iei contact cu managerii, să vezi ce se întâmplă într-o companie . “M-am ocupat de conținutul site-ului EGIS. A trebuit să iau contact cu toți managerii, pentru a afla mai multe informaţii despre proiecte și am făcut o treabă foarte frumoasă. ”
Tot de la ASE, Marketing este şi Alina Ciobanu care a fost sceptică atunci când i s-a prezentat oportunitatea unui stagiu de practică într-o companie tehnică.” Cum să faci un plan de marketing pentru drumuri și poduri? A fost o provocare, am aflat și lucruri care nu țin de domeniul meu. Eram tratați ca adulți, primeam informații și trebuia să facem ceva de calitate. Am reușit să îmi văd limitele cu muncă, școală, practică.”
Valoarea proiectului “ Stagii de pregătire practică-o şansă pentru viitorul tău-SPOT, a fost derulat în perioada septembrie-decembrie 2015 şi are o valoare de 1,9 milioane lei. Proiectul a contribuit la atingerea indicatorilor asumaţi de România prin POSDRU.