Interviul de angajare: 6 întrebări pentru care trebuie să-ți faci temele
De ce nu îmi spui mai multe despre tine?
Încearcă să oferi răspunsul la această întrebare cât mai relevant pentru jobul pentru care ai aplicat. Nu e ușor, știm. Concepe un mic discurs de 30-60 de secunde care face referire la istoricul tău în „câmpul muncii”, educația urmată și care, important, îți subliniază calitățile.
Care îți sunt punctele forte?
Nu îți pierde timpul și rata șansele de a obține jobul cu clișee precum: „Sunt un adevărat coechipier” ori ”am excelente abilități de comunicare”. Încearcă, în schimb, să scoți în evidență calități relevante jobului, precum abilitatea de a atrage noi clienți. De exemplu: „Când lucram pentru compania X am reușit să le cresc vânzările cu 29% în luna Martie și am fost lider de vânzări, în echipa mea, vreme de 5 luni”.
Care îți sunt punctele slabe?
Este o întrebare delicată. Dar existăși „cale de scăpare”. Încearcă să vorbești despre cum te-au ajutat „slăbiciunile tale”. De exemplu: „Sunt foarte nerăbdător și, la vechiul job subalternii cu greu făceau față deadline-urilor mele. A trebuit să înțeleg și să mă obișnuiesc cu ideea că am standarde prea ridicate și așteptări mult prea mari”.
Ce salariu îți dorești?
Când te afli la prima „înfățișare” nu știi ce presupune, până la ultimul detaliu, jobul pentru care ai aplicat. Este bine să îl întrebi, înainte, pe angajator despre așteptările sale în legătură cu poziția scoasă la concurs . Apoi, să faci referire la câștigurile anterioare, în raport cu noul volum de muncă.
De ce ai plecat de la vechiul loc de muncă?
Sunt o sumedenie de motive pentru care să faci asta. Împachetează-ți însă răspunsul cu atenție. Un bun răspuns este: „Era timpul să găsesc un loc de muncă unde să evoluez. Am învățat multe acolo, dar nu mai aveam posibilitatea de a mă dezvolta”.
De ce tu? Ce aduci tu acestei firme și nu aduce altcineva?
Dacă ești un om de vânzări, e timpul să scoți asul din mânecă. Sau din servieta aia de piele, cu care te duci la clienți. Formulează-ți răspunsul astfel încât experiența ta să fie cât mai relevantă căutării lor.
Aplică, apoi începi să îți faci temele pentru companiile la care ai aplicat. Scrie o listă cu posibilele întrebări pe care le-ai primit, caută cele mai bune răspunsuri, apoi simulează interviul cu un prieten. Practica anterioară te face să te simți cât mai confortabil și relaxat în timpul interviului.
Nu uita nici de efectul de Halo, despre care am mai scris. Efectul Halo poate influența procesul de recrutare și evaluarea performanțelor candidaților. Acesta apare atunci când o caracteristică particularăa unei anumite persoane este extinsă asupra întregii personalități și, astfel, ajunge să influențeze rezultatul evaluării. Toate micile lucruri precum ținuta, ticurile, răspunsurile, ar trebui să conlucreze pentru ca tu să obții job-ul dorit.
Încă din momentul în care intri în companie, poartă-te frumos, dar natural, cu toata lumea. Nu te gândi că trebuie să impresionezi doar recruiterul. Nu vei ști niciodata cine are putere de decizie în companie, așa că mai bine te asiguri că faci o impresie generală bună.
Tu cum te pregătești?