Intuiţia, cel mai bun sfetnic în alegerile de carieră
Ce este vocea interioară?
Cuvântul “intuiție” vine din latinescul “intuir” și înseamnă “cunoaștere din interior”. Alți termeni echivalenți sunt: vocea interioară, vocea sufletului sau vocea inimii.
De cele mai multe ori, dacă nu am învățat încă să avem încredere în intuiție, ne dăm seama că nu am ascultat-o atunci când este prea târziu. Adică atunci când am luat o decizie venită din minte, împotriva semnelor pe care ni le-a dat inima, și ne trezim spunându-ne cu ciudă: “Am știut că așa o să fie!”
De ce se întâmplă acest lucru? “Inima are rațiunile ei pe care rațiunea nu le cunoaște” spunea filosoful Blaise Pascal în secolul 17.
Câteva secole mai târziu, cercetările din neuroștiință au confirmat ceea ce se știa din vechime. Anume că pe lângă neuronii din creier, inima și intestinele noastre au fiecare suficienți neuroni încât să poată fi denumite pe bună dreptate celelalte două “centre de comandă”.
În funcție de zona corespondentă care ne trimite semnale putem experimenta o intuiție asociată zonei abdomenului, respectiv una asociată inimii.
Cum ne avertizează intuiția de pericole?
Semnalele venite din zona abdomenului sunt cele care de obicei ne avertizează că ceva nu este bine pentru noi, că suntem într-un pericol.
Pentru că această zonă comunică direct cu creierul reptilian (partea creierului cea mai veche, responsabilă cu supreviețuirea și cea mai rapidă în situații periculoase), nu vom putea pune în cuvinte ceea ce simțim.
De obicei primim semnale fizice de tipul: strângerea, contractarea zonei plexului solar sau senzația de gheară sau greutate în stomac, mergând până la tulburări gastro-intestinale. Alte senzații de avertisment pot fi: senzația de oboseală inexplicabilă, de picioare grele, de lipsă de energie. Fiecare persoană este unică și are propriul cod, de aceea este important să ți le cunoști pe ale tale.
Cum ne spune intuiția că ceva ne este benefic?
Cercetările asupra funcțiilor inimii, dincolo de cele recunoscute de medicina clasică, sunt în plină desfășurare în întreaga lume. The Institute of Hearth Math din Statele Unite a măsurat câmpul electromagnetic al inimii și a descoperit că acesta este de formă sferică și are circumferința de 2-3 metri. În plus, câmpul electric generat de inimă este de aproximativ 5000 de ori mai puternic decât cel al creierului. În permanență inima comunică cu creierul și cu inimile persoanelor din jurul nostru prin acest câmp.
De obicei intuiția venită din inimă ne ghidează în momentele de siguranță, de creștere și evoluție. Intuiția din inimă ne spune că ceva este bine pentru noi atunci când plexul solar este relaxat, avem o senzație de căldură, de expansiune. Alte semne des întâlnite sunt senzația de energie, de corp ușor, de putere.
La fel ca și în cazul semnalelor venite din abdomen, fiecare persoană are propriul limbaj și este important să îl recunoști pe al tău.
Cum să capeți încredere în intuiție?
Primul pas către o conexiune mai bună cu propria intuiție este să descoperi și să înveți semnele specifice ție prin care aceasta vorbește cu tine.
Exerciții de recunoaștere a limbajului intuiției
Ia un creion și o foaie de hârtie și rezervă-ți 5-10 minute în care să nu fii deranjat. Gândește-te la 3 situații din experiența ta de viață în care te-ai simțit împăcat, împlinit, bucuros, aliniat. Scrie pentru fiecare situație, pe scurt, următoarele:
– despre ce a fost vorba, descrie pe scurt situația
– ce fel de emoții experimentai: bucurie, pace, relaxare, încredere etc.
– ce fel de gânduri: “pot să fac orice”, “lumea este un loc minunat”, “viața este ușoară” etc.
– ce senzații corporale aveai: energie, căldură, relaxare, furnicături pe șira spinării etc.
După ce ai analizat fiecare situație în acest mod, vei avea un set de repere specifice ție care te ghidează atunci când ești în acord cu vocea ta interioară.
Acum că ai clarificat acest aspect, poți trece la pasul doi. Identificarea limbajului de avertisment al intuiției atunci când ești în dezacord cu ea.
Exercițiul este similar cu cel de mai sus, doar că îl vei aplica pentru 3 situații în care te-ai simțit nefericit, frustrat, trist, furios, confuz etc.
La final vei avea un set clar de emoții, gânduri și senzații corporale specifice ție, prin care corpul te avertizează că ești pe o cale greșită.
Exerciții de creștere a încrederii în intuiție
După ce ai făcut cele două exerciții de mai sus și ai scris pe hârtie cele două seturi de repere, poți trece la exercițiile de creștere a încrederii.
În următoarea săptămână sau lună, începe să îți întrebi vocea interioară ce părere are atunci când ești pus în fața unor alegeri de zi cu zi.
Adică, în loc să mergi pe pilot automat, îți acorzi câteva secunde sau minute pentru a asculta ce are de spus intuiția ta în următoarele situații:
– ce să mănânci la masa de prânz
– dacă să accepți sau nu o invitație la un eveniment
– dacă să cumperi sau nu un obiect de valoare mică, ceva de îmbrăcat de exemplu
– când să te odihnești
– ce rută să iei spre sau de la serviciu.
Fii creativ și spontan și joacă-te cât de des, ascultând și observând semnele tale în fiecare situație. Pe măsură ce exersezi și ai rezultate, începi să capeți încredere.
Abia atunci poți începe să îți antrenezi intuiția pentru decizii mai “importante” pentru tine, cu o miză mai mare, cum sunt cele legate de locul de muncă sau de partenerul de viață.
În funcție de cât de mult exersezi vei ajunge să faci acest lucru în mod natural și spontan. Dar până la această spontaneitate, la fel ca orice virtuos al unui instrument muzical sau un sportiv de performanță, care par să se joace cu lucruri ce nouă ne par imposibile, este nevoie de practică și perseverență.
În concluzie, să capeți încredere în ascultarea intuiției, e un proces care cere timp și se construiește pas cu pas. Atunci însă când vei începe să observi rezultatele și să ai o viață din ce în ce mai pe placul inimii tale, vei avea și mai multă încredere și va fi un proces la fel de ușor și natural ca mersul pe jos.
Raluca Popescu este psiholog si specialist in comunicare, trainer de citire rapidă și creatoarea workshopu-lui de dezvoltare a intuiției. A studiat psihologie și comunicare atât în medii formale, academice cât și în medii non-formale, participând la workshop-uri facilitate de traineri români și străini, în România, Grecia și Olanda.
Raluca lucrează în sesiuni de coaching unu la unu și workshop-uri cu grupuri pentru a-i ajuta pe oameni să se reconecteze cu intuiția lor, prin exerciții care îi fac să devină conștienți de senzațiile, emoțiile și gândurile lor în viața de zi cu zi.