Investitii financiare pentru restaurarea patrimoniului Rosia Montana
Totodata, grupul considera ca planurile alternative de dezvoltare a Rosiei Montane, care pornesc de la premisa conservarii in situ, iar apoi a punerii in circuit a tuturor vestigiilor de patrimoniu contin, in marea lor majoritate, doar declaratii generoase, fara a avea insa un fundament realist de implementare.
Asa cum reiese din datele si informatiile prezentate in raportul GIMPCRM, Rosia Montana nu indeplineste criteriile si standardele prevazute de regulamentul UNESCO. Chiar si sub protectie UNESCO, in absenta unui program masiv de investitii, pe care nici UNESCO, nici fondurile publice nu il pot asigura, patrimoniul din Rosia Montana nu poate fi salvat.
“Starea de degradare si vandalizarea constanta la care sunt supuse o parte din obiectivele de patrimoniu din Romania, aflate in lista UNESCO, arata ca protectia acestui for, in lipsa unui program national coerent de protejare a patrimoniului, nu este o solutie viabila”, se arata in concluziile expertilor.
In plus, GIMPCRM atrage atentia ca absenta unor politici nationale coerente in domeniu, a mijloacelor de aplicare a prevederilor legilor existente, face ca situatia din Rosia Montana sa fie ilustrativa pentru starea patrimoniului national”, subliniaza specialistii in patrimoniu.