KPMG: Contributiile sociale mari din Romania descurajeaza angajarile
Potrivit unui studiul realizat KPMG privind impozitarea persoanelor fizice si cotele de contributii sociale care include date din perioada 2005-2010 si acopera 86 de tari, in timp ce cotele de impozitare au ramas constante in majoritatea statelor, tendinta generala de crestere remarcata in cursul acestui an sugereaza faptul ca guvernele incep sa opteze pentru o crestere a cotei de impozitare in vederea combaterii deficitului bugetar.
Ea spune ca in Romania contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si recomanda Guvernului sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale, fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si șomaj).
"O astfel de decizie ar stimula ocuparea fortei de munca in special in sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele sa depaseasca perioada de recesiune", a mentionat Racovitan.
Studiul arata ca majoritatea modificarilor de cote din acest an provin din Europa. Cele mai mari impozite pe venit, la nivel global, sunt platite in continuare de catre cetatenii Uniunii Europene unde cota medie de impozitare a crescut cu 0,3% fata de anul trecut.
Potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contributii sociale de stat vor fi mentinute anul viitor in Romania la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).
Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman de asemenea la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. si contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala. Pentru persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorata ramane 1%.