La ce sa ne asteptam daca vom avea o greva generala ca in Grecia
„Criza sa o plateasca oligarhia!”
Miercuri, cu putin inainte de orele 11.00, piata Syntagma din centrul Atenei, punctul final al manifestatiilor de protest prevazute pentru aceasta zi, era inchisa circulatiei rutiere. In fata Parlamentului, turisti, imprastiati printre zecile de porumbei, asteapta cu nerabdare, schimbarea garzii. Apoi, cativa biciclisti care stiu sa profite de lipsa traficului, zgomotul unor motociclete ratacite imediat atentionate si redirectionate de agentul vigilent. La cateva sute de metri departare, palcuri de politisti, echipati cu casti si scuturi, flancheaza cladirea Legislativului elen, exact pe culoarele laterale de acces. Un vanzator ambulant de umbrele, sepci si ochelari de soare care stie sa fructifice orice situatie pentru a face cativa bani in plus. Un cantec ce condamna cu vehementa actuala situatie socio-economica se revarsa zgomotos din difuzorul instalat pe o autoduba de peste drum in jurul careia isi fac de treaba doi-trei manifestanti, discutand aprins. De jur imprejur, stalpi ferecati pana la refuz de afise colorate.
Unele anuntau deja o alta greva generala in data de 15 mai, altele denunta cu litere mari “masurile barbare si nepopulare” adoptate de Guvernul grec in schimbul unui ajutor financiar pe trei ani in valoare de 110 miliarde de euro din partea statelor din zona euro si a Fondului Monetar International (FMI). Decidem sa nu pierdem timpul asteptand manifestantii sa se adune ci sa mergem noi spre ei. Astfel, pornim pe “contrasens”, mai precis pe strada Stadiou, indreptandu-ne spre kilometrul zero, Piata Omonia. Nici bine nu pornim ca deja dam piept in piept cu un prim pluton de protestatari, majoritatea tineri si destul de…suparati care scandeaza cat ii tine gura ceea ce se poate citi cu mult mai multa usurinta pe bannerele uriase: “Nici un sacrificiu pentru plutocratie! Criza sa o plateasca oligarhia!”. Deja plutoanele de greci, de la mic la mare, incep sa curga, oranduite in functie de sindicatul din care fac parte, bine delimitate, fiecare cu mesajul sau de protest impotriva Guvernului, Uniunii Europene (UE) sau FMI.
De o parte si de alta a drumului multe banci, librarii, magazine, cafenele si restaurante, mult mai prevazatoare, au tras oblonul, presimtind parca violentele ce aveau sa degenereze mai tarziu in adevarate tragedii. Doar vanzatorii de la chioscurile de ziare s-au incumetat in astfel de ore tulbure sa isi puna marfa la bataie si sa functioneze dupa program normal.
Mars agitat si zgomotos
Puzderie de manifestanti care calca parca ritmic, fara incetare, in timp ce striga, fluiera, aplauda, canta si huiduiesc. Totul se desfasura cu o viteza ce te descumpanea. Inghesuiala te „inconjura” din toate directiile. Politia priveste de pe margine la acest mars foarte agitat si galagios, dar pacific. Inca.
Era deja 12 si un sfert iar coloana manifestantilor coteste abrupt spre Piata Omonia, unde, spre marea noastra surpriza, notam ca protestatarii se revarsa din toate strazile adiacente. Se strang aici, se grupeaza, isi pregatesc lozincile si isi asteapta randul pentru a porni spre Piata Syntagma. Totul este neasteptat de organizat. Ne hotaram sa facem cale intoarsa spre punctul nevralgic al capitalei elene, de data aceasta, mergand in paralel au acestia, pe bulevardul Panepistimiou, care nu de putine ori a fost “teatru de conflict” intre anarhici si fortele de ordine.
Si aici circulatia era oprita. Cativa trecatori si zeci de politisti. Dupa ceva vreme ne aflam, din nou, in Syntagma, care deja gemea de zeci de mii de persoane, al caror numar, potrivit politiei, se ridica la peste o suta de mii.
O atmosfera, fara indoiala, haotica prin furia ce razbatea din glasurile celor prezenti. Un butoi cu pulbere caruia, cu siguranta, nu ii trebuia mult sa explodeze. Zeci de manifestanti deja se inghesuiau pe treptele ce duc spre cladirea Parlamentului.
Si-au pierdut viata trei persoane
Potrivit site-ului postului de televiziune public news.ert.gr, un grup de circa o suta de persoane a incercat sa forteze accesul in cladirea Parlamentului, insa au fost respinsi de barajul politistilor, in timp ce alti manifestanti au aruncat cu pietre si bucati de marmura in fortele de ordine, moment in care acestea au fost nevoite sa raspunda cu gaze lacrimogene. Situatia tensionata de la Atena a facut inconjurul lumii, insa ceea ce a socat opinia publica nationala si internationala a fost vestea mortii a trei persoane, doua femei si un barbat, angajati ai Bancii Marfin din strada Stadiou.
Tragedia a avut loc in jurul orei 13.30, informeaza site-ul news.ert.gr, dupa ce un grup de persoane mascate a aruncat cu cocktailuri Molotov in cladirea in care banca isi desfasura activitatea. Una dintre femeile care si-au pierdut viata era insarcinata.
Corespondenta si fotografii asigurate de www.romedia.gr – ziarul online al romanilor din Grecia.