La limita imposibilului: Ce este Oraşul 40
În timp ce restul populaţiei sovietice trăia în mizerie şi sărăcie, locuitorii Ozerskului aveau parte de paradis. Statul le oferise apartamente luxoase, mâncare din belşug, exotică, scumpă- banane, lapte condensat, caviar, şcoli şi îngrijire medicală de calitate, activităţi culturale şi de divertisment. În schimb, ei nu trebuiau decât să păstreze secretul oraşului. Este o înţelegere pe care oamenii încă o păstrează. Aceasta este povestea oarecum metaforică a cimitirului Pământului, sau “oraşul interzis” pe care Rusia îl ascunde lumii.
Oraşul Ozersk arată astăzi ca unul dintre cartierele acelea de suburbie americane ale anilor 1950. Oraşul 40 este însă unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă: apa este poluată, legumele şi fructele sunt otrăvite, iar sănătatea oamenilor e la pământ. În 1946, după cum relatează historia.ro, într-un secret total, sovieticii au pus bazele Oraşului 40. Acesta a fost construit în jurul combinatului nuclear Mayak, aflat pe malul lacului Irtyash. Iniţial, în oraş locuiau doar intelectualii; savanţii şi muncitorii aduşi din întreaga Rusie pentru a crea împreună arme nucleare, şi a culmina cu bombe atomice. În primii 8 ani, locuitorilor le-a fost interzis orice contact cu restul lumii, cu familiile lor.
Oamenii de acolo nu vor să părăsească oraşul, considerându-se a fi „cei aleşi”. Sunt mândri că sunt locuitorii “oraşului interzis”, dar sunt condamnaţi, fiind expuşi în permanenţă la radiaţii puternice. Rezidenţii oraşului au fost victimele a câtorva incidente nucleare, precum dezastrul Kishtim din 1957- cel mai mare accident din lume, după tragedia Cernobîl. Acest eveniment nu a fost mediatizat, sovietii păstrând secretul cu stricteţe. Combinatul nuclear Mayak varsă reziduurile în lacurile şi râurile din apropiere, acestea ducând mai departe poluarea în Oceanul Atlantic. Unul dintre lacuri este atât de contaminat cu plutonium, încât îl numesc „Lacul morţii”. Concentraţia radioactivă este estimată a fi de aproape 3 ori mai mare decât cea răspândită de Cernobîl.
Despre oraşul interzis al Rusiei a fost realizat un documentar de lung metraj, „City 40”, produs de către Samira Goetschel.
Mai multe aici: https://www.youtube.com/watch?v=uWoT4zW23GA