Licentele software
Furnizorii de software negociaza licentele cu organizatiile foarte mari, iar majoritatea dintre noi, fie ca reprezentam firme sau suntem persoane fizice, nu avem alta varianta decat sa acceptam conditiile impuse de termenii de licentiere. Prezentam mai jos principalele modalitati de licentiere utilizate, precum si avantajele si dezavantajele ce apar in fiecare situatie.
Licentierea si costul aplicatiilor software
De cele mai multe ori, furnizorii leaga termenii de licentiere de un program de preturi, uneori, intr-un mod foarte complex. Contractul poate include prevederi privind suportul tehnic, instalarea, actualizarea sau alte servicii, in functie de suma platita.
Cei mai multi furnizori de software insista ca organizatiile cu putine sisteme de calcul sa plateasca o licenta individuala pentru fiecare copie software. De regula, in aceste situatii se plateste pretul intreg pentru fiecare copie si este nevoie de o licenta separata pentru fiecare computer care are instalata aplicatia software achizitionata.
Organizatiile pot sa primeasca reduceri de volum pentru achizitionarea mai multor copii ale unei aplicatii, insa, in cele mai multe situatii, acest lucru se va intampla doar in cazul achizitionarii a peste zece copii. Microsoft, Adobe, Macromedia si alti mari producatori de software utilizeaza un sistem de puncte pentru a recompensa achizitiile repetate (de exemplu, se poate acorda un punct pentru o aplicatie si doua puncte pentru un sistem de operare).
Licentierea autorizata
Aplicatiile software pentru afaceri includ instrumente care monitorizeaza modul in care sunt acestea utilizate in reteaua clientului. Monitorizarea utilizarii si uneltele de masurare sunt incluse in unele produse sau sunt oferite ca si componente separate la alte produse. Atunci cand un utilizator foloseste aceste instrumente de masurare, este foarte clar ca el intentioneaza sa se supuna restrictiilor licentei software. Acest lucru reprezinta un aspect de protectie legala pentru utilizator si, pe de alta parte, ii va permite furnizorului sa propuna variante de licentiere si de preturi mult mai flexibile.
Licentierea individuala
Cei mai multi producatori de software permit unei organizatii sa utilizeze o copie a aplicatiei pe un computer, indiferent cate persoane folosesc acel computer. Se permite unei persoane sa instaleze aplicatia software si pe calculatorul de la birou, si pe laptop, plecand de la premisa ca utilizatorul nu va putea folosi cele doua copii simultan. Alti producatori permit instalarea cu o singura licenta si pe calculatorul de la birou, si pe cel de acasa. Aceasta practica este insa din ce in ce mai rara si a fost oprita de Microsoft la produsele sale incepand cu lansarea suitei de aplicatii Office 97.
Licenta pentru retea
Exista cateva tipuri de licente pentru aplicatiile “client-server”, ca de exemplu bazele de date, care pot sa ruleze in cadrul unei retele:
Utilizare concurenta
Doar un numar definit de utilizatori pot sa foloseasca programul in acelasi timp. Aplicatia blocheaza accesul utilizatorilor aditionali pana in momentul in care cineva paraseste aplicatia. De regula, producatorii conditioneaza utilizarea acestor aplicatii de instalarea aplicatiilor de monitorizare.
Licenta deschisa
Orice utilizator din cadrul retelei unei companii poate sa foloseasca aplicatia instalata. Aceasta formula se folosea cu succes pana cand Internetul a devenit o retea globala.
Licenta pentru organizatie
Orice persoana din organizatie poate utiliza aplicatia, indiferent de locatia in care se afla. Cei mai multi producatori prefera sa utilizeze acest tip de licentiere in cazul organizatiilor foarte mari.
Licentiere limitata in timp
Un exemplu este modul de licentiere pe care il foloseste Microsoft prin oferta de “inchiriere” de software. Aceasta modalitate poate fi atractiva pentru companiile care nu isi permit sa investeasca in software o suma foarte mare de bani inca de la inceput.
Licentiere de tipul
“plata pentru utilizare”
Plata pentru utilizarea licentei reprezinta o extindere logica a conceptului de licentiere concurenta. Fara sa limiteze accesul utilizatorilor la aplicatia software, acest sistem va monitoriza user-ii si timpul cat au folosit aplicatia. Clientii vor putea sa isi controleze foarte bine costurile cu aplicatiile software, in timp ce producatorii nu vor putea sa faca previziuni asupra veniturilor. Dar, chiar si asa, datorita rezultatelor bune obtinute, producatorii de aplicatii software incep sa utilizeze acest tip de licentiere si in cazul organizatiilor medii sau mici.