Lindab – un acoperis trainic pentru carierele angajatilor sai
O echipa de podium
Anul trecut, Lindab a implinit zece ani de activitate in Romania. De la o echipa de sase oameni care au avut curajul sa creeze si sa educe o piata si sa impuna produse la anumite standarde, Lindab Romania a ajuns la 135 de angajati si a obtinut in 2004 primul loc ca nivel de dezvoltare intre cele 26 de filiale ale companiei, potrivit spuselor coordonatoarei resurse umane, Corina Dragomir. Premierea Lindab Romania ca fiind "Compania anului" in 2004, spune Andrei Sulyok, Director General si fondator al Lindab in Romania, este exclusiv meritul celor din echipa sa, pentru ca oamenii fac diferenta intr-o companie in care produsele respecta aceleasi standarde, indiferent de filiala. "In Lindab, cele mai de pret valori sunt spiritul de initiativa, talentul, inteligenta si creativitatea angajatilor. Ei au facut posibil succesul Lindab in Romania, astfel incat cea mai mare realizare in cei 10 ani este echipa noastra, echipa Lindab", explica Andrei Sulyok. La ceremonia care a marcat zece ani de activitate ai Lindab in Romania, au fost premiati zece dintre angajatii care au contribuit in mod decisiv la succesul firmei in Romania.
Nu numai acoperisuri
Toti cei cu care am stat de vorba la Lindab ne-au spus ca exista o perceptie gresita conform careia Lindab este doar un producator de acoperisuri. Am ramas putini nelamuriti la inceput: cine nu a vazut reclamele cu paharul de cocktail si umbreluta in forma de acoperis cu care compania promoveaza reducerile la aceasta clasa de produse? Am aflat apoi ca exista doua divizii: Profile si Ventilatii. In 1994 a fost infiintata prima divizie, Profile, care a debutat in productie in 1997 cu linia de fabricat borduri, povesteste Constantin Emanuel, Director de Productie. In 2002, a inceput si productia de tigla metalica, iar in 2003 – productia de tabla cutata. Potrivit lui Laurentiu Irimia, Director de Marketing si Vanzari, divizia Profile, numai 40% din cifra de afaceri a companiei este reprezentata de acoperisuri. Lindab mai produce si hale industriale, porti de garaj, trape de fum si luminatoare. "Facem obiecte tehnice foarte aproape de arta", spune mandru Laurentiu Irimia. A durat cinci ani pana cand a fost formata reteaua de distributie si pana cand piata a fost educata, povesteste Laurentiu Irimia. "I-am invatat pe dealeri sa promoveze solutia, nu sa vanda pe baza de pret. Noi nu le-am dat un produs, ci o afacere". O alta parte a activitatii este reprezentata de sistemele de ventilatie. Divizia Ventilatii este nou-nouta, din anul 2000 si reprezinta numai 10% din activitate. Miruna Ivan, Director de Logistica si Productie in divizia Ventilatii, spune ca, pentru a creste aceasta divizie, se fac sesiuni de training de trei zile pentru cunoasterea produsului cu dealerii si distribuitorii.
Provocarea majora: atragerea de noi membri in echipa
Instruirea noilor angajati, atat cea organizationala, cat si cea tehnica, nu constituie o problema. "O data pe luna este organizata o sesiune de instruire de o zi pentru noii angajati, in care li se prezinta firma, regulamentul de ordine interioara, beneficiile; avem si cursuri organizate de firme externe; in plus, unul dintre colegii nostri de la vanzari face training pe produse", povesteste Corina Dragomir.
Nu e usor sa gasesti oameni bine pregatiti, avand o experienta care sa le permita sa se integreze intr-o companie lider de piata pe anumite segmente din constructii. "In departamentul tehnic angajam absolventi ale facultatilor de constructii in general. Ne-am propus sa facem aici o pepiniera pentru a forma specialistii de care avem nevoie", adauga ea.
"Cand esti lider de piata, si vrei sa ramai lider de piata, nu prea ai unde sa faci headhunting", adauga si Constantin Emanuel. "Preferam oameni cu calificare, oameni deschisi, seriosi, dornici de a evolua". El insusi a sosit cu sase ani in urma in companie ca director de calitate si mediu, iar in 2004 a devenit si director de productie, cumuland cele doua functii.
O alta modalitate de a ocupa niste pozitii intr-o structura organizatorica in plina dezvoltare este promovarea. "Avem oameni care, de la pozitia de magazioner si muncitori, au ajuns sefi de linie, sefi de productie. Eu, de exemplu, am pornit in Lindab ca inginer de vanzari, iar acum sunt director de departament", povesteste Laurentiu Irimia. Cei din Lindab merg frecvent in Ungaria sau in Suedia, la training, iar cei desemnati cu titlul de "Angajatul anului" au ocazia nu numai sa se instruiasca, ci sa se si distreze intr-o excursie la firma mama din Suedia. Miruna Ivan spune ca si divizia Ventilatii face reuniuni de lucru afara: "Am avut un schimb de experienta foarte interesant la Praga, am fost acolo sa vedem cum se produc piesele pentru aceste sisteme de ventilatie, desi aici in Romania nu facem decat distributie catre clienti industriali".
O atmosfera speciala
Ca sa intelegi cum se munceste in Lindab, trebuie sa petreci ceva timp in companie, ne-a spus Constantin Emanuel. Intr-adevar, iti ia ceva timp sa te dumiresti la ce folosesc muntii de rulouri de tabla de diverse culori, diferitele masini cu aspect de nave spatiale. A fost ceva mai simplu cu diferitele instrumente de tamplarie si bucatile de lemn ce tocmai erau asamblate in machete care urmau sa fie prezentate la ConstructExpo sau care serveau ca material didactic pentru angajatii companiei. Chiar si in holuri si birouri se afla casti de protectie, minimachete sau panouri de expozitie care iti indica foarte clar locul unde te afli si dau personalitate locului de munca. Cladirile Lindab (in afara de acoperisul cu stampila casei) sunt pline de lumina, iar birourile dau ocupantilor ocazia sa vada in permanenta si ce se intampla afara, si ce se intampla in interior. Totul sta sub semnul transparentei.
Miruna Ivan spune ca atmosfera foarte dinamica este data si de oamenii foarte tineri care lucreaza aici. Media de varsta este de 34 de ani, potrivit Corinei Dragomir. In Lindab nu exista un cod vestimentar impus. Doar cei din vanzari au o zi pe saptamana cand fac de serviciu si raspund la intrebarile clientilor, moment in care se imbraca <
In iesirile celor din companie, cum ar fi cele anuale de la munte, singura uniforma este voia buna. Anul trecut, toata populatia din companie a fost, cu familie cu tot, la Sinaia, pentru teambuilding si pentru distractie. "Anul acesta insa, datorita numarului in crestere al angajatilor, iesirea se va face pe departamente", precizeaza Corina Dragomir.
Oamenii – capitalul international cel mai puternic
Andrei Sulyok spune ca una dintre procedurile de lucru implementate la nivel international are ca scop cresterea gradului de implicare a angajatilor in interiorul companiei. "Peste tot in lume, cei din managementul filialelor Lindab sunt constienti ca angajatii sunt cei care fac posibil succesul firmei Lindab".
Cum sunt insa implicati angajatii? Acum doi ani, spune Corina Dragomir, se infiinta departamentul de resurse umane al companiei, moment care a coincis si cu venirea ei in echipa Lindab. O data cu formarea departamentului, a inceput procesul de implementare a culturii organizationale a grupului si in Romania. "Au fost traduse patru brosuri care vorbesc despre cultura organizationala din Lindab la nivel international. Prima este Valorile Lindab – constructiile simple, realismul, ordinea si bunul gust, a doua – Leadership, adresata segmentului de top management, urmate de doua brosuri Lindab – Stil de Viata, una adresata tuturor angajatilor si una doar pentru manageri.
Un buchet de beneficii
In Lindab, rata de turnover este de sub 10%, potrivit spuselor lui Laurentiu Irimia, director de marketing si vanzari – divizia Profile. Implicarea in companie vine, potrivit Corinei Dragomir, si din multiplele beneficii pe care le au angajatii. In fiecare zi, o firma de catering le aduce masa de pranz in sediul de pe Soseaua de Centura, loc de unde le-ar fi greu sa ajunga in oras pentru a lua masa. Nota de plata o plateste Lindab. Ajunsi aici cu discutia, am vrut sa aflam cum ajung angajatii la serviciu intr-o locatie atat de izolata. "Noi asiguram transportul angajatilor aici la sediu, unde avantajul este ca avem atat de mult spatiu, incat ne vom putea extinde, cand va fi cazul", explica coordonatoarea de resurse umane.
Faptul ca foarte multi dintre angajati au ramas in echipa are insa si motivatii de ordin financiar: "Dupa trei ani de vechime, se primeste anual un procent la salariu, care se adauga primei pentru ziua de nastere, primelor de Paste si Craciun, cadourilor de 8 Martie, 1 Iunie si Mos Nicolae pentru femei si copii". Cele 30 de femei care lucreaza la Lindab sarbatoresc 8 Martie la restaurant, povesteste Corina Dragomir. Mai mult, in fiecare luna, angajatii din Lindab nascuti in acea perioada isi sarbatoresc impreuna ziua de nastere.
In plus, angajatii beneficiaza de o reducere de pana la 50% la produsele Lindab si chiar de credite BRD garantate de firma. In cazuri cum ar fi casatoria, nasterea unui copil sau decesul unui membru al familiei, angajatii nu au numai dreptul la ajutor financiar, dar si la cinci zile libere.
Cum se elibereaza stresul acumulat in ziua de lucru? Andrei Sulyok a gasit solutia, spune Corina Dragomir. "O data pe saptamana, directorul general organizeaza partide de fotbal pe un teren inchiriat de companie. S-a format si o echipa romaneasca ce va participa la vara la campionatul de fotbal care va fi organizat in cadrul grupului". Fotbalul nu este insa unica optiune. "Am elaborat un chestionar pentru identificarea optiunilor sportive ale angajatilor, care vor beneficia de abonamente la cluburi de dans, aerobic sau piscina. De sanatatea lor se ocupa o clinica medicala privata cu care avem contract", ne explica coordonatoarea de resurse umane.
Cu aceste pachete de beneficii, adaugate atmosferei de lucru degajate, Lindab este, potrivit celor care lucreaza acolo, un loc in care chiar te simti… acasa.