Lucrezi prin PFA? Riști să fi taxat suplimentar de către Fisc
Noile reglementări ale legii nu sunt suficient de clare, așa cum a cerut mediul de afaceri în mod repetat, astfel că erorile de interpretare din partea organelor fiscale sau a contribuabililor sunt în continuare în număr foarte mare.
"Aşteptările erau ca odată cu amnistia fiscală, autorităţile să elaboreze o legislaţie care să excludă apariţia unor abuzuri", spun experții de la Contexpert.
Legea spune că orice „activitate independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
4.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfăşurare a activității precum și a programului de lucru;
4.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
4.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
4.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
4.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
4.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
4.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condiţiile legii.
Totuși, specialiștii spun că pentru majoritatea oamenilor din business este puțin probabil ca ei să poată bifa mai mult de trei dintre condițiile cerute de lege.
Prevederile de la art. 7 din Codul Fiscal, primele condiţii de independenţă, există de cinci ani, însă controalele care au dus la retratarea unor venituri au avut loc, pentru prima dată, de-abia anul trecut.
Experții în fiscalitate cer revizuirea celor şapte criterii în sensul adresării corecte şi concrete specificului activităţii din domeniul IT, cât mai curând, pentru a nu provoca industriei IT din ţara noastră un şoc fiscal.