Luna martie a adus României cea mai mare inflație negativă din Europa
Atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro prețurile de consum au stagnat în luna martie, după ce în luna februarie au intrat în teritoriu negativ.
Comparativ cu luna februarie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 11 state membre, printre care se numără și România, a rămas stabilă în șapte state și a crescut în nouă țări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,12 puncte procentuale), urmate de pachete turistice (0,09 puncte procentuale) și chirii (cu o creștere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,60 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,23 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale). Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de minus 2,4%.
Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%.