Mai mult de jumătate dintre salariații români sunt nemulţumiţi de leafă
Angajaţii nemulţumiţi de salarii sunt în principal barbati (mai mult cu 50% decât femeile), majoritatea lucrează în mediul privat şi au mai avut cel puţin un loc de muncă anterior. În explicarea nemulţumirilor salariale se numără neimplicarea în procesului de luare a deciziilor, nerecompensarea fidelităţii la locul de muncă, factorii de risc fizic şi lucrul în schimburi.
Astfel, potrivit studiului, 55% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi de salariu şi consideră că acesta nu reflectă munca depusă. Pe de altă parte, studiul arată că s-a redus activitatea de formare profesională, frecvenţa de team building-uri şi training-uri. De exemplu, în sondajul din 2011 faţă de 2010 procentul celor care declară că activitatea de team building este practicată în compania care lucrează a scăzut de la 43,8 la 35,3.
În plus, relaţiile la locul de muncă au devenit mai formale atât între şefi şi angajaţi, cât şi între colegi, predominând sentimentul de concurenţă, nu de cooperare.
Potrivit studiului, angajaţii se autoevaluează mai slab decât în 2010, ceea ce denotă lipsă de încredere sau de motivaţie. Astfel, 45% dintre angajaţi consideră că activitatea lor s-a îmbunătăţit în ultimul an, faţă de 54% în 2010. Totodată 44% dintre salariaţi consideră că activitatea lor s-a îmbunătăţit în ultimii cinci ani, faţă de 54% în 2010.
De asemnea, în percepţia salariaților, românii nu se întorc din străinătate, ci dimpotrivă tot mai mulţi vor să plece la muncă peste hotare. În studiu se mai arată că, doar un român din o sută s-a întors să lucreze în ţară şi unul din cinci ar pleca la muncă în străinătate.