Managerii de succes sunt cei care incearca sa se autodepaseasca
Dintotdeauna oamenii au incercat sa se autodepaseasca. Este ceva natural sa incerce sa faca mai mult si mai bine data viitoare. Acesta este insusi motorul evolutiei.
Dorinta de a ne depasi propriile limite ne da energia sa gasim noi solutii pentru atingerea rezultatelor dorite. Si ulterior, sa ne bucuram din plin de realizarile noastre.
Este adevarat ca si competitia cu ceilalti poate oferi energie si forta pentru dezvoltare.
Eu personal insa, nu cred in succesul dat doar de faptul ca i-ai depasit pe ceilalti. Depasirea ar trebui sa fie rezultatul firesc al faptului ca esti mai bun decat ceilalti. Depasirea nu ar trebui sa fie nici un obiectiv in sine. Intocmai ca la cursele de masini, daca depasirea nu are la baza caracteristicile tehnice superioare ale masinii combinate cu talentul soferului, atunci castigul este doar de moment. Va veni din spate alta masina, care va prelua conducerea.
Da, este adevarat ca sportivii se compara intre ei intr-o competitie si au ca scop sa castige concursul intrecandu-i pe ceilalti. Dar, pana la competitie, sportivii s-au antrenat sa fie din ce in ce mai buni. Sportivii, pe parcursul carierei lor, au parte si de succese si de esecuri. Chiar daca nu au castigat un concurs, sportivii dotati cu ambitie si cu dorinta de autodepasire se vor antrena mai mult pentru urmatorul concurs. Si il vor castiga.
La fel este si in business. Managerii de succes sunt cei care incearca constant sa se autodepaseasca.
Autodepasirea implica, in primul rand, cunoasterea propriilor puteri si mai mult, a propriilor limite. A-ti cunoaste propriile limite iti da un avantaj competitiv. Stii unde-ti este calcaiul lui Achile pe care trebuie sa-l aperi. Limitele nu trebuie considerate slabiciuni, ci zone de dezvoltare, de imbunatatire. Persoanele cu o dorinta mare de autodepasire, vor identifica aceste puncte slabe si vor face un plan de dezvoltare.
Pentru manageri, planul de dezvoltare poate include o multitudine de aspecte: fie ca este vorba de un MBA sau diferite cursuri de specializare, fie ca este vorba de proiecte speciale in interiorul firmei. Toate acestea insa sunt menite sa faciliteze autodepasirea. Aceasta nu se intampla peste noapte si in nici un caz nu se intampla fara implicare activa. Este nevoie de ambitie, perseverenta si tenacitate. Dorinta este absolut necesara pentru motivatie, dar hotararea si devotamentul in indeplinirea obiectivelor, angajamentul pentru excelenta, sunt ingredientele pentru succes.
In cazul meu, am pornit acum zece ani in cursa pentru cariera. Nu stiam pe atunci exact unde vreau sa ajung si nu indrazneam sa sustin cu voce tare ca as vrea sa fiu in top managementul unei companii de succes din Romania. M-am gandit insa ca daca voi creste mereu, daca voi simti ca adaug in permanenta ceva la "eul" meu, voi avea o cariera de success.