MEDICII ROMANI, intre registru si calculator
Potrivit raportului CE, in Romania doar 22% dintre medicii generalisti utilizeaza calculatoarele pentru efectuarea consultatiilor, iar pentru diagnoze sau prescrierea retetelor, calculatorul este folosit in numai 11% dintre cazuri. In comparatie, media UE arata ca circa 66% dintre medicii europeni folosesc computere pentru efectuarea consultatiilor. Studiul arata ca medicii generalisti europeni folosesc din ce in ce mai mult mijloacele electronice in activitatea profesionala, insa exista diferente de la tara la tara. Romania este una dintre tarile clasate in coada clasamentului, alaturi de Grecia si Slovenia. Mai mult, exista tari avansate in ceea ce priveste conectivitatea la internet si utilizarea calculatorului, unde medicii si pacientii comunica deseori prin e-mail. De exemplu, asa se intampla in Danemarca, unde aproximativ 60% dintre medici tin legatura cu pacientii prin e-mail, in timp ce media europeana este de doar 4%.
Telefon sau e-mail?
Se pare ca cel mai rapid mijloc de comunicare intre medicii romani si pacienti este telefonul. "Urgentele se rezolva pe telefonul mobil, este cel mai rapid mijloc. Mai folosesc faxul sau e-mailul pentru primirea si trimiterea unor documente. Cred insa ca o comunicare prin e-mail ar fi o dovada de civilizatie si ar scuti mult timp de ambele parti", e de parere Dr. Izabela-Corina Platon.
Sunt medici de familie care nu au comunicat niciodata cu pacientii prin e-mail. Dr. Ileana Brinza, medic de familie din Braila, spune ca foarte putini pacienti au calculator, iar adrese de mail chiar daca au, nu le-au comunicat. Ea spune ca daca are ceva de anuntat o face telefonic.
Motive
Ovidiu Branzan, fostul ministru al Sanatatii, considera ca medicii nu folosesc in mod curent calculatorul "din cauza lipsei de fonduri, care ii face reticenti sa investeasca intr-un domeniu cu care oricum nu sunt familiarizati". Medicii de familie nu prea utilizeaza calculatorul in timpul consultatiei, pentru ca nu a existat un sistem unitar de preluare si stocare a informatiilor medicale pe calculator.
"Pe langa lipsa de preocupare mai poate fi incriminata si rezistenta la schimbare a unora dintre colegi, dar si lipsa spatiilor adecvate de lucru. De exemplu, noi lucram cate doi medici intr-un cabinet, pe doua ture, iar asistenta sta in aceeasi camera cu noi. In spitale cred ca ar trebui ca activitatea medicului sa includa vizita la salon, urmata de redactarea tuturor rapoartelor pe calculator. Deci trebuie timp, spatiu si resurse alocate acestei activitati", considera medicul de familie Izabela-Corina Platon. Sunt mai multi factori care au dus la crearea acestei situatii. Primul factor il reprezinta lipsa fondurilor care trebuiau investite de mult in aparatura necesara activitatii medicilor si modernizarii spitalelor.
Insa, din lipsa fondurilor s-a ajuns in situatia in care "unii medici de familie si-au achizi- tionat pe cont propriu un sistem informatic, iar altii au asteptat sau inca mai asteapta un sistem informatic integrat care sa fie pus la dispozitie de catre Casa de Asigurari", spune Dr. Platon, adaugand ca "un calculator cu o conexiune de tip intranet cu Casa de Asigurari si cu Directia de Sanatate Publica, prin care sa poata transmite raportarile lunare, ar fi de mare ajutor".
Un alt motiv este lipsa de familiaritate cu utilizarea computerului manifestata de medicii in varsta. La nivelul judetului Braila, de exemplu, structura pe grupe de varste a medicilor arata ca aproape 45% dintre ei au peste 50 de ani, "iar prioritatile profesionale si familiale limiteaza timpul necesar utilizarii calculatorului", spune Dr. Brinza. Un alt impediment in calea utilizarii calculatorului il reprezinta introducerea relativ recenta a unui curs de informatica medicala pe care viitorii absolventi ai facultatilor de medicina il studiaza in cursul anului II. Generatiile care au absolvit inaintea anului 2000 nu au avut sansa sa invete folosirea calculatorului in cadrul cursului.
Investitii
Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice au declarat ca incepand din 2008 se va implementa un program de informatizare a spitalelor, prin care se doreste gestionarea eficienta a cheltuielilor din sistemul sanitar si evidenta clara si completa a problemelor de sanatate ale pacientilor.
Astfel, pentru implementarea cu succes a Programului National de Evaluare a Sanatatii Populatiei, medicii de familie au primit din luna mai pachete care contin laptop-uri, imprimante si programe antivirus. Acest lucru ar insemna ca, intr-un timp extrem de scurt, toti medicii de familie vor incepe sa utilizeze computerul.
Managementul medical
Tinand cont de dificultatile economice si de complexitatea cadrului legislativ, medicii romani sunt buni manageri ai activitatii lor. Managementul in medicina s-a aplicat in mare parte intuitiv din 1998, pe masura ce se derulau contractele cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. "Putini colegi au urmat un curs in acest sens si, dintre cei care au facut cursul si mai putini au gasit si aplicat solutii concrete", explica Dr. Brinza.
Partea grea pentru medici incepe odata cu conceperea rapoartelor lunare si trimestriale pentru care sunt culese date din registrul de consultatii. In acest caz, daca s-ar utiliza mai mult computerul, s-ar castiga timp pretios care ar putea fi folosit in alte activitati.