Minciunile sau înşelătoria financiară? Câte secrete pot păstra oamenii în acelaşi timp
În cadrul studiului inițiat de către Michael Slepian – profesor de management la Columbia Business School și publicat în Journal of Personality and Social Psychology, un secret a fost considerat a fi orice informaţie pe care o persoană a intenţionat să o ascundă faţă de una sau mai multe alte persoane, potrivit Daily Mail.
1.000 de participanţi au fost rugaţi să descrie un secret pe care îl păstrau la momentul respectiv. Toate povestirile au fost apoi evaluate de un cercetător care a creat 38 de categorii pentru aceste secrete. De exemplu, furtul de la o persoană cunoscută şi furtul de la o organizaţie au fost plasate în aceeaşi categorie – „furt”.
Au fost făcute, de asemenea, distincţii în amănunt, spre exemplu între infidelitatea emoţională (flirtul) şi infidelitatea sexuală (înselarea partenerului de viaţă). Studiul a confirmat, de asemenea, că secretele ne fac să ne simţim încărcaţi, chiar dacă dezvăluirea lor nu înseamnă niciun pericol.
Pe categorii
Între categoriile de secrete au fost incluse: rănirea altei persoane, consumul de droguri, dependenţele, furtul, comiterea de ilegalităţi, auto-mutilarea, avortul, minciuna, dorinţele romantice, gândurile extra-conjugale, infidelitatea emoţională, infidelitatea sexuală, sarcina, surprizele, hobby-urile, orientarea sexuală, ambiţiile etc.
Studiul a mai arătat categoriile obţinute unui nou set de participanţi. În medie, fiecare persoană a mărturisit că, la momentul efectuării studiului, ţinea 13 secrete. Dintre ele, cel puţin cinci, nu fuseseră dezvăluite niciodată unei alte persoane.
Între cele mai comune secrete s-au numărat minciunile sau înşelătoria financiară (60%), înşelarea încrederii acordate (47%), furtul, o relaţie ascunsă sau nemulţumirile la locul de muncă (33%).
Studiul a confirmat, de asemenea, că secretele ne fac să ne simţim încărcaţi, chiar dacă dezvăluirea lor nu înseamnă niciun pericol.