Ministerul Muncii isi va asuma un cod daca nu se ajunge la un acord cu patronatele si sindicatele
"Pana in data de 21 ianuarie, Codul muncii este postat pe site-ul Ministerului Muncii si este in consultare. in acelasi timp, avem o comisie tripartita formata din reprezentantii sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului. Aceasta comisie are chiar astazi (vineri – n.r.) o intalnire, de la ora 10.00. Am avut o conventie ca, in fiecare zi, incepand cu ora 10.00, echipele tehnice sa se intruneasca si sa discute pe marginea Codului Muncii", a spus Ioan Botis, informeaza Mediafax.
Ministrul a adaugat ca noul Cod al Muncii face o reforma in trei domenii importante: angajarea, concedierea si agentii de ocupare temporara.
"Sigur, noi incercam si ne dorim sa obtinem acordul partenerilor sociali, pentru ca vedem un Cod al Muncii mai echilibrat si care sa ne duca spre o societate a bunastarii bazata pe munca. Munca cred ca trebuie valorizata si acest lucru se va regasi in Codul Muncii", a spus el.
Intrebat daca se mai fac modificari la Codul Muncii, el a raspuns ca acest lucru se intampla permanent. "Modificari se fac permanent. Echipele tehnice lucreaza. Sunt experti din cele trei zone, care lucreaza si fac modificari incontinuu pe Codul Muncii", a declarat Botis.
Ministrul a adaugat ca, in situatia in care nu se vor putea continua discutiile cu partenerii sociali, Ministerul Muncii isi va asuma un cod.
"In cazul in care nu vor continua discutiile in mod pozitiv, in sensul ca pana la 21 ianuarie sa avem o varianta finala a Codului Muncii, Ministerul Muncii va asuma un cod al Muncii si il va prezenta in Guvern", a spus Botis.
Presedintele Traian Basescu a cerut ministrilor sa stabileasca termene clare in negocierile cu sindicatele asupra diferitelor proiecte de legi, inclusiv pentru Codul Muncii, afirmand ca liderii sindicali incearca de regula sa blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discutiilor.