Mişcarea şi sportul nu se numără printre preferințele românilor
Ca şi anul trecut, majoritatea respondenţilor (95%) descriu starea lor de sănătate ca fiind bună, foarte bună sau excelentă. În ciuda convingerii lor, mulţi români recunosc că este loc să-și îmbunătățească sănătatea: mai bine de jumătate dintre respondenți (58%) suferă la ora actuală de una sau mai multe boli. 19% declară că au hiperaciditate gastrică, 15% suferă de carenţe de vitamine și minerale, anemie, 13% suferă de obezitate, iar 12% au un nivel crescut al colesterolului.
Printre cei mai importanţi factori care le afectează starea generală de sănătate se numără fumatul, stresul şi lipsa timpului, precum şi grăsimile din alimentaţie, creşterea în greutate şi sedentarismul.
Controlul greutăţii
În 2012, a crescut numărul celor care nu sunt satisfăcuți de greutatea lor corporală şi o consideră prea mare. Mai mult decât atât, 64% dintre respondenții care au ţinut dietă de mai multe ori consideră că ar trebui să țină în continuare un regim pentru scăderea în greutate, însă amână data începerii acestuia.
„Rezultatele studiului Herbalife sugerează nevoia de responsabilitate, motivaţie interioară şi acţiune legată de propria stare de sănătate. Chiar dacă suntem mai informaţi şi în teorie ştim ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, cât de importantă este prevenţia şi ce avem de făcut, există multe discrepanţe între percepţii, atitudini şi realitate. Este important să conştientizăm faptul că avem capacitatea de a juca un rol activ în ceea ce priveşte sănătatea noastră.
Acest studiu face parte dintr-o serie de proiecte dezvoltate împreună cu diverşi lideri de opinie (medici nutriţionişti, specialişti în fitness), prin care Herbalife România îşi propune să contribuie pe termen lung la informarea şi educarea românilor în ceea ce priveşte nutriţia sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat", afirmă Oana Miruna Stîngă, director de marketing Herbalife România.
Obiceiuri legate de nutriţie şi dietă
Numărul românilor care au ţinut mai mult de o dietă în ultimul an a crescut cu 6 procente, însă numărul celor care au reuşit să ţină dietă mai mult de o lună a scăzut cu 6%. Doar 1% dintre respondenţi consideră că o dietă echilibrată se traduce prin mese echilibrate, fără excese culinare şi o bună proporţie a nutrienţilor, în timp ce 74% consideră că un program regulat de mese reprezintă o dietă echilibrată.
Cei care au început să ţină o dietă au investit timp în a se educa cu privire la nutriţia echilibrată. Cea mai mare schimbare pe parcursul unei diete a reprezentat-o scăderea consumului de carbohidraţi – cu 12% mai mulţi români faţă de 2011 au realizat acest lucru pe parcursul unei diete.
Principala sursă de informaţii legate de diete continuă să fie internetul, cu o creştere de popularitate de 2% faţă de anul trecut, urmată de medicul nutriţionist, pe locul doi.
„Pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să consumăm echilibrat alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali. Alegerea unui regim alimentar drastic riscă să reducă în mod considerabil caloriile şi cantitatea de nutrienţi, încât poate declanşa probleme serioase de sănătate. Pentru a pierde în greutate şi a ne menţine sănătoşi şi în formă e bine să rămânem constant la un regim bogat în nutrienţi, dublat de o hidratare corespunzătoare. În special, trebuie să limităm consumul de zahăr, făinoase rafinate şi grăsimi saturate”, recomandă Dr. Luiza Pîrvu, medic nutriţionist
Facem sau nu sport?
Un număr tot mai mare de respondenți declară că au un stil de viață sedentar. Jumătate dintre respondenți nu fac sport deloc la ora actuală sau nu fac mișcare în mod susținut, numărul lor crescând cu 4% faţă de anul trecut. Mai mult, numărul celor care practică sport de 2-3 ori pe săptămână a scăzut faţă de anul trecut cu 4%.
Ce ne împiedică să facem sport? 51% consideră că sunt mult prea ocupaţi pentru a ajunge la sală sau pentru a alerga în parc şi 20% consideră că sportul implică prea multe cheltuieli, pe care nu şi le permit.
Ce ne motivează să facem sport? 48% sunt motivaţi de faptul că arată mai bine, iar 19% practică sport pentru că le oferă ocazia de a întâlni oameni noi, de a socializa.
„Mişcarea este deosebit de importantă pentru starea noastră generală de sănătate. Rezultatele studiului demonstrează faptul că încă nu înţelegem importanţa unui stil de viaţă activ. Cu o oră de mişcare, în fiecare zi, luptăm eficient împotriva kilogramelor în plus, împotriva stresului acumulat la muncă, suntem mai bine dispuşi şi plini de energie. Sportul este la îndemâna noastră, fie că practicăm sport constant şi mergem la sală sau pur şi simplu mergem mai mult pe jos, urcăm şi coborâm scările. Cu voinţă putem asimila acest obicei sănătos zilnic”, remarcă Dr. Şerban Damian, nutriționist sportiv.