Miting in Piata Victoriei: Sindicatele nu au reusit sa aduca 60.000 de oameni – Galerie foto
Protestatarii, angajati in administratia publica (functionari, politisti, politisti comunitari), educatie, sistemul sanitar, dar si in companii si regii autonome ale statului, au inceput sa se adune in fata sediului Guvernului in jurul orei 9:00.
In Piata Victoriei a fost amenajata o scena de pe care liderii sindicali au cerut demisia Guvernului si a presedintelui Traian Basescu, amenintand cu declansarea grevei generale incepand cu data de 31 mai.
Accesul in Piata Victoriei s-a facut in special pe Soseaua Kiseleff, inchisa circulatiei incepand cu cu primele ore ale diminetii. Alaturi de salariatii din sistemul bugetar, la miting au participat si pensionari nemultumiti de reducerea pensiilor cu 15%.
Cateva lozinci ale manifestantilor:
"Vreti sa traiti bine? Exilati PIRATUL pe Insula Serpilor"
"Voi stati in palate, noi ne ingropam in rate"
"Voua va dam 25% din salarii daca plecati"
"De ce le-a fost frica n-au scapat. Le-am taiat: salariile, pensiile, ajutoarele sociale. I-am ciuruit!"
"Ne ciuruiti cu 25%, va decapitam 100%"
Update: Entuziasm moderat si poze cu telefonul. Marcel Hoara, alergat de sindicalisti
In jurul orei 12:30, unele grupuri de protestatari au inceput sa paraseasca Piata Victoriei. Liderii sindicali aflati pe scena din fata sediului Guvernului s-au vazut nevoiti sa faca apel la sindicalisti sa ramana in piata pentru a continua protestele. Cei mai multi participanti sunt veniti din provincie. "Ne grabim sa ajungem la gara inainte de doua si jumatate. Trebuie sa prindem trenul inapoi, la Focsani", ne-au declarat cateva persoane care se indepartau de perimetrul amenajat pentru desfasurarea mitingului.
Printre huiduieli si fluieraturi adresate Executivului si Presedintiei, numerosi participanti s-au distrat fotografiindu-se si filmandu-se unii pe altii, cu telefoanele mobile, tinand pancardele si bannerele aduse la protest.
Prezent in Piata Victoriei, Marcel Hoara, membru PDL si presedinte al Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, a fost atacat cu pietre, injurat si scuipat de cateva zeci de protestatari, informeaza Mediafax. Hoara a fost salvat de politistii comunitari, care au format un cordon in jurul lui si l-au adapostit in incinta Muzeului Taranului Roman.
Fotografii: Catalin Pruteanu